Domènech crida el PSC i ERC a pactar: "Que surtin d'on son"

El candidat de Catalunya en Comú proposa un Govern de progrés per liquidar el procés "amb dignitat"

Descarta que Arrimadas, Iceta i Albiol tinguin opcions reals de sumar la majoria al Parlament

zentauroepp41311589 el presidenciable dels comuns  xavier dom nech  interv  en u171214114632

zentauroepp41311589 el presidenciable dels comuns xavier dom nech interv en u171214114632 / Nuria Julia

2
Es llegeix en minuts

Xavier Domènech ha instat aquest dijous a un acord entre Catalunya en Comú, ERC i el PSC que doni pas a un Govern “de progrés” després de les eleccions del 21 de desembre. Una opció que ha contraposat a la possibilitat que es reediti un Executiu “de la confusió” que segueixi abanderant el procés independentista. A aquest ‘bloc de la confusió’, en el qual inclou els socis de l'últim Executiu català i els seus suports externs, Junts per Catalunya, ERC i la CUP, li ha retret que hagi portat Catalunya fins a la situació actual.

És hora, ha dit en un esmorzar informatiu al Fòrum Europa, de “sortir de l'etapa del procés amb dignitat” i tornar a una relació bilateral amb l'Estat. Abans ho havia dit d'una altra manera: “Hem de sortir del forat on ens hem col·locat”.

Domènech ha descartat que hi hagi alguna opció que els partits de l'anomenat bloc constitucionalista sumin els 68 escons que marquen la majoria absoluta al Parlament i que els permetria governar Catalunya, i ha assegurat que tant aquestes forces com les independentistes recolzen aquest pols que no creu real per interès electoral: “Són una alternativa falsa. No sumen. Pot interessar donar aquesta imatge, però no sumen”.

En conseqüència, ha advertit, les possibilitats es redueixen a dos: un Govern progressista que sorgeixi d'un acord entre els comuns -que segons ell serien “el pal de paller” d'aquest Executiu- ERC i el PSC, o un Govern independentista que continuï amb el procés independentista. “Hi ha dues opcions: seguir amb la confusió, amb la vulnerabilitat de país, o un Govern de progrés, que ha de ser transversal, i produir la reconciliació”, ha precisat.

Executiu amb independents

Perquè això sigui cert, ha instat els seus socis potencials a abandonar la via de la unilateralitat, la independentista i la del 155: “Cridem el PSC i ERC a sortir d'on son”. El Govern que proposa, ha subratllat, hauria de comptar amb la presència de personatges independents “de referència”.

Notícies relacionades

El pacte que postula Domènech sembla, ara per ara, inviable, d'entrada perquè el PSC i ERC no estan per la feina d'entendre's, però vist el complex desenllaç aritmètic que les enquestes vaticinen per al 21-D, que podria dificultar tant els pactes fins a provocar la reedició de les eleccions, els comuns consideren que arribat el moment les parts hauran de fer passos que ara semblen descartats.

Intercanvi epistolar

Després de subratllar que aquesta campanya no és convencional i denunciar que l'article 155 ha sigut aplicat de forma irregular pel Govern central, el candidat s'ha estès sobre els mals que ha causat als catalans la unilateralitat del Govern de Carles Puigdemont. Ha afirmat que l'intercanvi epistolar entre Puigdemont i Mariano Rajoy va ser el que va acabar causant la intervenció de l'Executiu central, amb efectes visibles en tota la ciutadania.