El PSOE acusa Podem d'utilitzar el recurs contra el 155 com a taula de salvació electoral

La secretària d'Igualtat denuncia que la formació morada "perd la brúixola" davant situacions difícils com el desafiament independentista

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La secretària d'Igualtat del PSOECarmen Calvo, ha denunciat que Units Podem pretén utilitzar el recurs contra l'aplicació de l'article 155 recurs 155de la Constitució a Catalunya com a "taula de salvació electoral" en les eleccions del 21 de desembre però, segons la seva opinió, no li servirà "per a res".

En una entrevista amb Europa Press, adverteix que la crisi independentista ha demostrat que la formació liderada per Pablo Iglesias "perd la brúixola" quan la situació es posa difícil.

Dilluns passat, el grup confederal d'Units Podem va presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional per impugnar l'acord aprovat pel Senat el 27 d'octubre, amb què es va autoritzar el Govern a aplicar el 155, i també l'acord aprovat prèviament pel Consell de Ministres el 21 d'octubre.

Els morados entenen que el Govern s'ha extralimitat en l'ús del 155, article que no el faculta, segons la seva interpretació, per "dissoldre el Parlament o el mateix Govern de la Generalitat".

Però Calvo, doctora en Dret Constitucional i que va negociar amb el Govern les mesures que es van posar en marxa a l'empara del 155, no té dubtes de la constitucionalitat d'aquestes mesures.

En primer lloc, recorda que preceptes similars estan en altres Constitucions del món, ja que les democràcies no només tenen el dret, "sinó l'obligació de saber protegir-se i reaccionar davant situacions excepcionals i particularment perilloses per al seu propi ordre democràtic com és la ruptura unilateral i delictiva del territori".

Un desenvolupament "impecable" del 155

Calvo tampoc té dubtes que la manera com s'ha desenvolupat l'article 155 per primera vegada al nostre país ha sigut constitucional i "impecable". Primer, per la "proporcionalitat" de les decisions, que simplement busquen convocar eleccions amb garanties democràtiques i, mentrestant, "garantir la normalitat de la vida" dels catalans".

Notícies relacionades

El fet que Units Podem presenti aquest recurs "30 dies després" de l'aplicació del 155 i coincidint amb l'inici de la campanya electoral posa en evidència, segons Calvo, que no plantegen el recurs "tant pels dubtes jurídics" que puguin tenir, sinó per l'interès d'utilitzar-lo electoralment.

"Entre altres coses, perquè m'imagino que els costarà molt explicar a una part del seu electorat per què no han defensat la Constitució espanyola", que es pot protegir sense que això impliqui contribuir a mantenir l'Executiu de Mariano Rajoy en el poder, exposa Calvo.