Els independentistes tenyiran de groc aquest dijous Brussel·les

La manifestació d'Òmnium Cultural i l'ANC espera concentrar més de 20.000 persones davant de les institucions de la UE

zentauroepp40062882 barcelona 11 10 2017 sociedad politica diada nacional de cat170925112102

zentauroepp40062882 barcelona 11 10 2017 sociedad politica diada nacional de cat170925112102

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez / Brussel·les

Amb el lema Desperta Europa milers de catalans es manifestaran aquest dijous pels carrers de Brussel·les per denunciar davant les institucions de la UE l'empresonament d'exconsellers i els presidents de les entitats independentistes Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana, les dues organitzacions que han convocat la marxa. “Estem convençuts que serà la manifestació més gran que s'ha vist a Brussel·les en els últims anys”, auguren.

L'acte arrencarà a les 10.30 del matí amb una concentració a l'esplanada del parc del Cinquantenari. Una hora després, cap a les 11.30, els assistents començaran a recórrer una de les avingudes paral·leles al parc fins a arribar a un carrer lateral de la seu de la Comissió Europea. D'aquí baixaran a la plaça de Jean Rey, situada entre la seu del Consell i el Parlament Europeu.

En total, uns dos quilòmetres i mig de recorregut en el que serà l'acte de campanya més gran previst fins ara a Bèlgica en què participaran les forces sobiranistes. Els organitzadors han eludit fins ara concretar i donar estimacions sobre els possibles assistents, encara que asseguren que superaran de molt les 20.000 persones. “En un principi vam demanar autorització per a 10.000 persones, però aquesta xifra s'ha revisat a l'alça i es multiplicarà”, ha explicat aquest dimecres Francesc Bellavista, el coordinador internacional, que augura l'assistència de més de 20.000 persones.

Petició de reunió

Notícies relacionades

Amb ell han comparegut a Brussel·les el número dos de l'ANC, Agustí Alcoberro, i el portaveu d'Òmnium, Marcel Mauri, que han sol·licitat una reunió amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per denunciar precisament l'empresonament de polítics catalans i dels representants de les organitzacions catalanes. Els dos representants han ressaltat la importància de la cita electoral del 21-D i han reivindicat que les institucions europees juguin “alguna mena de paper” a partir del 22 de desembre.

La intenció de l'ANC i d'Òmnium és tenyir de groc l'epicentre de les institucions europees, que, segons han denunciat, està prohibit en la campanya electoral catalana. L'acte inclourà música i també discursos polítics. De fet, s'espera que el cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, hi intervingui a la part final amb la número dos d'ERC, Marta Rovira. La CUP també ha confirmat la seva assistència a Brussel·les per denunciar la repressió de l'Estat espanyol contra els catalans, encara que no està confirmat si els seus representants prendran la paraula en l'acte. En l'apartat de discursos també hi intervindrà “una personalitat europea” per fer una reflexió sobre drets humans, així com els consellers que han acompanyat a Bèlgica Puigdemont.