COMMEMORACIÓ DE LA CARTA MAGNA

Podem torna al 6-D en plena campanya catalana

Iglesias, Errejón i Montero assistiran a la festa de la Constitució al Congrés, a la qual no van des de les generals del 20-D

La direcció podemista no inclou Bescansa en el grup de representació institucional després de purgar-la dels seus càrrecs

undefined32080623 madrid 06 12 2015  el congreso conmemora el 37 aniversario d171129163900

undefined32080623 madrid 06 12 2015 el congreso conmemora el 37 aniversario d171129163900

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Podem torna a trepitjar la moqueta el dia de la Constitució al Congrés dels Diputats. La cúpula del partit no assistia a l'acte commemoratiu des del 2015, en plena campanya d'eleccions legislatives del 20-D, però torna ara amb els comicis catalans a tocar i les enquestes en contra.

Aquest diari ha pogut confirmar que a la celebració del 6-D hi assistiran el secretari general, Pablo Iglesias, el secretari d'Anàlisi Estratègica, Íñigo Errejón, i la portaveu parlamentària, Irene Montero. Els tres dirigents van desestimar participar-hi l'any passat. No hi serà present, no obstant, la cofundadora podemista Carolina Bescansa, que ha sigut desposseïda de múltiples càrrecs els últims mesos, després de la victòria pablista a Vistalegre 2.

A més d'expulsar-la de l'Executiva, el mes passat va ser apartada de la Comissió Constitucional del Congrés al manifestar la seva crítica a la posició marcada per la direcció en la crisi catalana. Després de la seva reflexió, Bescansa va fer públic un document en què fa la seva pròpia proposta de reforma de la llei fonamental, que es desmarca del referèndum pactat que postula la línia oficial de Podem. Aquest any no estarà en el grup de representació institucional acordat en la direcció. 

Pronòstics pessimistes

La decisió de la cúpula lila d'assistir a l'acte commemoratiu al Congrés coincideix amb els mals pronòstics que les enquestes donen a les seves expectatives electorals a Espanya i a Catalunya el pròxim 21-D. La decisió de reforçar el perfil institucional es dona, també, en paral·lel a la campanya que Pablo Iglesias ha posat en marxa per Espanya per reflexionar sobre la reforma de la Constitució. La setmana passada va ser a Còrdova i aquest divendres serà a Badajoz.

Fonts del partit admeten la preocupació que batega a les files internes per l'impacte que la defensa del referèndum pactat a Catalunya pugui tenir a la resta del territori estatal, encara més si Catalunya En Comú-Podem es veu en la tessitura de permetre una eventual investidura d'ERC.

Sol davant les urnes

Notícies relacionades

Els representants de Podem reben la invitació del Congrés dels Diputats per al 6-D des del 2014, quan van aconseguir cinc eurodiputats a Brussel·les. Aquell any Iglesias va declinar assistir-hi. Sí que ho va fer el 2015, en plena campanya de les eleccions generals del 20-D. Va organitzar, a més, un acte en què va presentar la seva proposta de reforma constitucional. L'any següent, 2016, no va participar en la celebració del Congrés. La representació de Podem va quedar en mans de l'ara apartada Carolina Bescansa i el nou secretari d'Organització, Pablo Echenique, a més dels dos membres de la Mesa del Congrés, Marcelo Expósito i Gloria Elizo. El dirigent de Saragossa no té previst repetir aquest any però sí que ho faran els representants de l'òrgan de govern parlamentari.

El candidat dels comuns, Xavier Domènech, no hi assistirà aquest any. Fonts pròximes al·leguen que estarà ocupat amb la campanya catalana. El líder de Catalunya En Comú s'acomiada aquesta setmana de la seva activitat a Madrid per submergir-se en l'activitat política catalana i la seva futura presència al Parlament després del 21-D.