TENSIÓ ENTRE ELS MORATS

Catalunya divideix Podem

Carolina Bescansa carrega contra la direcció per acostar-se a les tesis independentistes

Augmenta la preocupació en la direcció per la bronca interna

Crítiques de Bescansa a Podem / periodico

3
Es llegeix en minuts

Nou cisma intern a Podem, aquesta vegada per la línia que manté la direcció sobre la crisi a Catalunya. El malestar corria des de fa setmanes i ha esclatat aquest dimecres al Congrés quan la diputada Carolina Bescansa, una de les fundadores del partit, ha explicitat la seva crítica al plantejament de la cúpula. Segons ella, Podem ha assumit en excés les tesis independentistes i ha oblidat la seva naturalesa de projecte estatal.

“Tothom sap que m'agradaria un Podem que li parlés més a Espanya i parlés més als espanyols, no només als independentistes i hi ha moltes persones a Podem que senten el mateix que sento jo”, s'ha desmarcat, subratllant que la seva opinió no és la d'un vers lliure, sinó un corrent nodrit en les files podemistes.

Fundadora vs Montero

Es dona la circumstància que Bescansa va ser destituïda com a vocal de la comissió Constitucional dilluns i rellevada per Irene Montero. La diputada manifesta des de fa temps en reunions orgàniques i en articles les seves diferències amb la línia marcada per la cúpula podemista. 

“Ens hem oblidat d'explicar que no recolzem ni recolzarem la independència de Catalunya ja sigui per la via unilateral o la via bilateral”, ha insistit.  

Montero s'ha negat a confirmar la relació entre les discrepàncies de Bescansa amb la seva destitució en la comissió i ha eludit confirmar si el corrent crític amb la posició de Catalunya és majoritari o no. "Respecto l'opinió de Carolina Bescansa, no diré res més d'aquest tema", ha al·legat, emparada en el fet que, segons afirma, el mandat de Vistalegre 2 (quan el pablisme va agafar el control absolut) implica que els dissentiments interns no han de ser transmesos a la premsa sinó debatuts amb discreció en els òrgans del partit. 

Malestar intern

La reflexió de Bescansa, a l'entrada de la sessió de control al Govern al Congrés, ha disparat la preocupació en la direcció podemista, que intenta des de fa dies aplacar el malestar intern generat des que al setembre va emprendre un gir respecte a la seva posició a Catalunya per situar-se en un discurs més amable amb l'independentisme i que atribueix el gruix de la responsabilitat al Govern de Madrid. Les queixes han arribat des dels dirigents morats als territoris, però també s'han transmès protestes des de l'estructura estatal del partit.

A més del malestar intern, PP, PSOE i Ciutadans han llançat dures crítiques contra Podem per fer d'“altaveu de l'independentisme” a l'Estat.

El cúmul de crítiques va propiciar l'enèsim gir podemista sobre la posició a Catalunya la setmana passada i la cúpula va passar de centrar el gruix de les crítiques en Mariano Rajoy a repartir càrregues entre Govern central i Puigdemont. Aquesta nova línia es va plasmar aquest dilluns en una carta que Pablo Iglesias va enviar a les seves bases una carta que Pablo Iglesias va enviar a les seves bases per explicar quin és el discurs morat sobre la crisi catalana i en què es critica tant la declaració unilateral d'independència com la resposta governamental.

Junqueras i el gir d'Iglesias

El vaivé podemista sobre la posició a Catalunya ha sigut substantiu. Iglesias va assenyalar al juliol que no participaria en el referèndum. S'oposava, llavors, a la posició mantinguda pel líder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin, més empàtic amb el moviment independentista. El desacord va desembocar en un tens conflicte en què el dirigent català va assenyalar Iglesias per haver-li demanat que dimitís. La direcció va sortir a desmentir-ho, a l'agost, i el conflicte va escalar.

Notícies relacionades

La tensió es va evidenciar en la Diada, l'11 de setembre. Iglesias no va estar amb el seu secretari general, sinó en un acte al marge, organitzat pels seus socis catalans, els comuns a Santa Coloma de Gramenet i des d'allà va reclamar una Catalunya "lliure i sobirana". Poc després, va esmenar les seves declaracions de l'estiu i va reconèixer que no hauria d'haver opinat sobre el referèndum, perquè ell no és català. 

El gir entre la posició que Iglesias mantenia a principi d'estiu i l'assumida a partir del setembre es va produir arran del tens sopar que va mantenir a Barcelona amb el vicepresident Oriol Junqueras i el líder dels comuns Xavier Domènech, a iniciativa del republicà, després dels atemptats a Barcelona Cambrils a l'agost. Després de les peticions de Junqueras perquè recolzés l'1-O,  el cap podemista va dulcificar el seu discurs.