TVE proposa un debat presencial de candidats per al 21-D el 7 de desembre

Oferirà entrevistes a "representants" dels partits que concorren a les eleccions tenint en compte els resultats del 2015

zentauroepp31134215 barcelona      19 09 2015          elecciones auton  micas 2171128141048

zentauroepp31134215 barcelona 19 09 2015 elecciones auton micas 2171128141048

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

RTVE ha proposat als partits polítics la celebració el 7 de desembre d'un debat electoral presencial entre les formacions polítiques amb representació al Parlament, segons ha explicat el president de l'ens, José Antonio Sánchez, durant la seva compareixença periòdica davant la Comissió Mixta (Congrés-Senat) de Control Parlamentari de la Corporació RTVE i les seves Societats, celebrada al Palau del Senat.

El debat es portarà a terme a La 1 de RTVE, dins del programa El debate de La 1,El debate de La 1 en desconnexió territorial per a Catalunya, i de forma simultània al Canal 24 Horas per a tot Espanya. També a Ràdio 4. Els representants polítics hauran de participar de manera presencial en els estudis de TVE, a Sant Cugat del Vallès. D'aquesta manera, es descarta l'opció que el cap de llista de Junts per Catalunya, el president cessat Carles Puigdemont, pugui participar-hi per videoconferència.

Preguntat en diverses ocasions per parlamentaris de l'oposició, el president de RTVE ha avançat la cobertura de RTVE de les pròximes eleccions catalanes, que girarà "al voltant de quatre eixos: debats, entrevistes, informatius i programes especials".

En l'apartat d'entrevistes, s'oferiran als "representants" de les diferents formacions polítiques que concorren a les eleccions catalanes en diferents programes informatius. Es tindran en compte els resultats de les anteriors eleccions autonòmiques, celebrades el 2015, sent l'ordre d'entrevistes, de menys a més representació.

Acolliran aquestes entrevistes, a nivell nacional, Los desayunos de TVE i La noche en 24. I, a nivell regional, en català, de dilluns a divendres, a La 1, en l'horari del Telediario Matinal.

Criteri de temps

Respecte als informatius, el temps dedicat a cada formació al llarg de la campanya es distribuirà "prenent com a criteri preferent els resultats obtinguts per cada formació" en les passades eleccions al Parlament de Catalunya. Els Telediaris dedicaran a la campanya un bloc de durada variable, en funció de l'actualitat informativa.

També està prevista l'emissió d'un bloc d'informació electoral a cada un dels informatius territorials de dilluns a diumenge, entre les 14 hores i les 14.25. Igualment, l'espai d'informació i anàlisi política Vespre en 24, que s'emet al Canal 24 Horas, oferirà un bloc d'informació electoral amb idèntics criteris de representació al Parlament.

Tres especials

Sobre els programes especials, hi haurà tres grans espais: arrencada i tancament de campanya i programa especial en la jornada electoral. Pel que fa a RNE, destaquen els espais informatius de Las mañanas de RNE, del Diario de las 2 i de l'informatiu 24 horas. També les desconnexions territorials de RNE i Ràdio 5, la programació de Ràdio 4, i els programes especials d'obertura i tancament de campanya, i de la jornada electoral, a RNE, Ràdio 5 i Ràdio 4.

Sánchez ha detallat que en la cobertura a la web de RTVE, les informacions més rellevants aniran apareixent a la pàgina principal de la Corporació i, singularment, a la d'informativos24horas.es. El dia dels comicis, RTVE oferirà, a través de totes les seves plataformes digitals i en temps real, els resultats electorals a mesura que es vagi produint l'escrutini.

En la nit electoral, des de l'aplicació +24 d'informativos24horas i a través de l'ordinador, telèfons mòbils i tauletes, es podran seguir fins a quatre senyals informatives addicionals amb les reaccions i declaracions que es vagin produint.

Picabaralla amb els diputats

Durant la sessió, el senador d'ERC Bernat Picornell ha preguntat a Sánchez sobre les previsions de la Corporació per garantir "neutralitat, objectivitat i la pluralitat" durant la campanya electoral a Catalunya. "No fa falta la meva intervenció per a això. De fet i d'ofici RTVE garanteix la cobertura completa i rigorosa de tots els processos electorals que se celebren a Espanya", ha assegurat.

Bernat Picornell ha acusat la Corporació de "falta de neutralitat" i ha afegit que, en aquest sentit, hi ha "queixes" dels treballadors de la casa, així com d'altres entitats internacionals, i li ha preguntat sobre què farà per cobrir la campanya. "No li diré el que ordenaré que es faci", ha dit Sánchez, que ha dit que el que no es va a fer a TVE "és disparar al Rei com fan a la seva".

Notícies relacionades

Per la seva part, el parlamentari Ricardo Sixto (GCUP-EC-EM) ha acusat el president de "manipulació" i el senador popular Ramón Moreno Bustos ha afirmat no tenir "el menor dubte" que la Corporació respondrà a les exigències de la cobertura de la campanya i les eleccions de forma "exemplar".

Finalment, sobre si considera positiu que es publiqui l'agenda d'activitats del president de RTVE li ha qüestionat el parlamentari de Podem Miguel Vila. "Ni positiu ni negatiu", ha declarat Sánchez, per després agregar: "La meva agenda és pública i la coneix tothom".