CAMÍ DE LES URNES

La imatge de Junts per Catalunya, calcada a la dels comuns

"Es postulen com la gran solució per a Catalunya i no són capaços de fer un cartell propi", diu Domènech

Els cartells de campanya de la llista de Puigdemont recorden els del doble triomf d'En Comú Podem

catalunyaencomu juntspercat

catalunyaencomu juntspercat

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual / Rafa Julve

Catalunya en Comú Podem i Junts per Catalunya han presentat els seus lemes i cartells per a la campanya de les eleccions del 

21-D. La plataforma que lidera Carles Puigdemont vol emular l’èxit dels comuns en les dues últimes conteses electorals, les generals del 20-D i del 26-J, en què la confluència comandada per Xavier Domènech va ser la força més votada a Catalunya. A l’espera de conèixer el resultat, la llista de l’expresident ha calcat de moment la imatge de campanya dels seus adversaris, que no s’han estat de qualificatius a l’hora de denunciar el «plagi» dels postconvergents.

La semblança estètica dels logos és enorme: des del degradat de colors (els dels comuns, de vermell a lila; els de Puigdemont, del groc al vermell, com utilitza també ERC) fins a les lletres, en majúscules i de pal i inclinades de forma ascendent. La imatge del bust de l’expresident escorat cap a l’esquerra i mirant a l’horitzó en un dels cartells s’assembla enormement a la de Domènech en els reclams electorals en què apareixia amb Ada Colau i Pablo Iglesias en anteriors campanyes. També els collages de candidats semblen trets del mateix motllo creatiu.

premsa, els responsables de JxCat van negar haver copiat els seus rivals. «Hem estat de reunions i no hem tingut temps de veure la campanya dels comuns», va afegir Elsa Artadi, cap de campanya dels postconvergents i número 10 de la llista del president per Barcelona. «Ni ho sabíem. Nosaltres ens hem fixat en la cartelleria de cine», va asseverar Ramon M. Piqué, creatiu d’una campanya que portarà per lema Puigdemont, el nostre president. Amb aquest eslògan –i una foto feta a Brussel·les– queda clar el marcat accent personalista que els nacionalistes volen imprimir a la seva campanya. 

«Les eleccions no són per elegir president perquè de president ja en tenim i és el seu nom el que la gent crida al carrer», va remarcar Artadi justificant aquesta estratègia. Del partit pare, abans CDC i ara PDECat, no en queda ni rastre en els cartells, ni tan sols del seu tradicional color blau, malgrat que l’eslògan guarda reminiscències amb els comicis autonòmics del 1984, quan els nacionalistes van presentar al seu candidat amb un Jordi Pujol, president.

Cartell electoral d'En Comú Podem del 20-D del 2015 i de Junts per Catalunya, del 21-D. / EL PERIÓDICO

Notícies relacionades

«Es postulen com la gran solució per a Catalunya i no són capaços de fer un cartell propi», va deixar anar Domènech a JxCat en la presentació de la seva imatge de campanya, que té com a lema Tenim molt en comú. «En lloc de copiar-nos els gràfics, copieu-nos la lluita contra la corrupció, les polítiques antiretallades, el programa d’educació i sanitat públiques...», els va retreure després en un tuit.