REPRIMENDA

¿Per què Ana Pastor ha cridat a l'ordre Gabriel Rufián?

Aquesta setmana, la presidenta del Congrés ha advertit al seu despatx el diputat d'ERC

Gabriel Rufián: Els millors moments al Congrés / MONTSERRAT COMESAÑA

1
Es llegeix en minuts
Laura Puig

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha cridat a l'ordre aquesta setmana el diputat d'ERC Gabriel Rufián pels seus controvertits discursos a la Cambra baixa. Després d'advertir-lo en diverses ocasions a l'hemicicle, Pastor el va cridar dimarts passat al seu despatx per amonestar-lo en privat i recordar-li la importància de mantenir el degut respecte i les formes en seu parlamentària amb l'objectiu de preservar la imatge de la institució.

Des que va ocupar el seu escó al Congrés, el 13 de gener del 2016, el parlamentari republicà s'ha caracteritzat per un estil qualificat per molts de provocador.

Com a mostra d'aquest estil, entre els nombrosos exemples destaquen la pregunta de control al Govern en què va esgrimir una impressora per demanar a l'Executiu que deixés de "perseguir impressors" (en al·lusió als registres en plantes que van imprimir paperetes de l'1-O); quan va dir "miserable" al ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, pels desacords per reunir la Junta de Seguretat de Catalunya, o quan va acusar el Govern central d'haver enviat "salvatges" a "apalissar" els catalans que van anar a votar al referèndum mentre mostrava imatges de ferits per les càrregues policials de l'1-O.

Les manilles

Notícies relacionades

El penúltim capítol, i el que sembla que va esgotar la paciència de Pastor, va tenir lloc el 15 de novembre, quan Rufián va treure unes manilles i, dirigint-se a Zoido, li va dir: "Aquest és el diàleg que van aplicar vostès amb la Generalitat. Això és el que els van posar als canells abans de passejar-los per Madrid i empresonar-los (...). Tant de bo un tal M. Rajoy en porti unes com aquestes un dia d'aquests".

A l'última sessió de control, que va tenir lloc dimecres passat, un dia després de la seva reunió amb Pastor, Rufián va prescindir de portar objectes per apuntalar el seu discurs, però no va renunciar al seu verb afilat. "¿Si guanyem (el 21-D), no veurem la senyora Cospedal cridant a files l'Exèrcit, no veurem la policia donant cops de porra, no veurem polítics a la presó? ¿Si guanyem, no veurem judicis pràcticament inquisitorials en què gairebé es fa besar la bandera espanyola, no el veurem facilitant la fuga d'empreses? El 21 de desembre, ¿es comportaran com a carcellers o com a demòcrates?", va preguntar a Mariano Rajoy.