ENTREVISTA AL LÍDER DE DEMÒCRATES, ANTONI CASTELLÀ

"El full de ruta no va ser pensat per a la violència"

"Puc entendre que molta gent estigui decebuda"

"Ara no ens hem de marcar terminis"

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

–¿Per què el pacte amb ERC en lloc del PDECat?

–Perquè la proposta que fa ERC amb Demòcrates, Mes i Avancem és el que s’assembla més a una llista única, perquè no hi ha hagut mai cap proposta del PDECat sobre la taula i perquè el 90% dels nostres afiliats han votat a favor de l’acord amb ERC.

–Aquests dies des de l’independentisme s’ha fet autocrítica: la república no estava preparada, no hi ha prou majoria...

–No estic d’acord amb cap d’aquestes posicions i crec que soc el primer que vaig dir que el full de ruta no va ser pensat per a la violència. El full de ruta –i mai ningú ho ha negat– estava pensat per fer totes les accions democràticament i perquè l’Estat es mantingués com un Estat democràtic. Hi ha un moment en què l’Estat trenca les regles del joc i exerceix la violència a partir del dia 1. I a partir del 26 d’octubre amenaça d’exercir molta més violència…

–¿Qui va amenaçar amb violència?

–És el que ha dit el president i em fio del president. No és que me’n refiï jo, és que era una evidència després de l’1 d’octubre i de les paraules del Rei, que donen la barra lliure al Govern perquè faci el que faci falta. Arribats a aquest punt, no és una qüestió de no estàvem preparats. No hi estic d’acord. És que, a curt termini, la violència només pot ser contestada amb violència. I aquesta és la línia que sempre vam dir que no traspassaríem mai.

–¿El sobiranisme té una majoria insuficient, com han apuntat entre altres Artur Mas i Joan Tardà?

–No hi estic d’acord. És tant com dir que hem enganyat en aquests dos últims anys. Jo mantinc que el 27 de setembre vam tenir una majoria parlamentària amb un programa concret. Vam convocar l’1-O amb garanties que malgrat la violència de l’Estat la gent va anar a votar amb la capacitat de votar sí, no i abstenció. Amb una llei que deia que es podria proclamar la república. Hi va haver una majoria suficient. I una altra majoria suficient al Parlament per proclamar-la. Per tant, la majoria existeix. ¿Que és interessant ampliar-la? Sempre.

–¿L’independentisme ha d’abandonar la política d’imposar-se terminis cap a l’Estat propi?

–Marcar-se terminis és interessant sempre per marcar objectius, però l’important és l’objectiu. I si els terminis et tenallen, es poden cometre errors. Per tant, ara no s’han de marcar terminis, entre altres coses perquè ens enfrontem a partir del dia 22 a fer tres o quatre coses: guanyar, recuperar el control de les institucions, mantenir el pols de la gent al carrer i incrementar complicitats internacionals i desenvolupar les eines necessàries per atendre el control del territori i fer efectiva la implementació de la república.

–¿Entén que una part de l’independentisme sigui incrèdul respecte d’aquestes promeses de desenvolupament de la república?

–És clar, segur, però el missatge que diria és: la guerra per implantar la república consta de moltes batalles. I hi ha batalles que es guanyen i batalles que es perden, però no podem perdre l’objectiu final. Estem conjurats a arribar a l’objectiu final. Puc entendre que molta gent pugui estar decebuda, però l’alternativa seria el desastre absolut. A curt termini la violència sempre guanya, a mitjà i a llarg termini el poble i la democràcia sempre s’imposa.

Notícies relacionades

–Si guanya ERC les eleccions, qui serà el president de la Generalitat?

–Hi ha dues coses diferents. El president, el vicepresident i el Govern legítims continuen sent el Govern de la república. Aquestes eleccions són un procés instrumental per recuperar el control de les institucions. El més important és mantenir com a mínim l’actitud mental que això és una república. Sigui qui sigui el president o presidenta que surti d’unes eleccions autonòmiques, s’ha de posar a les ordres del president legítim que és Puigdemont.