Rajoy: "Seria absurd fer conseller algú que és a la presó"

El president es defensa davant les crítiques i assenyala que no ha sigut "timorat" perquè ha aplicat el 155 i ha "cessat tot el Govern"

El cap de l'Executiu central es mostra partidari de reformar ja el finançament però descarta crear una quota per a Catalunya

Mariano Rajoy, entrevistat a la COPE / DIEGO CRESPO / VÍDEO: EFE

1
Es llegeix en minuts
Gemma Robles

El president del Govern central, Mariano Rajoy, ha advertit aquest dimarts que, segons la seva opinió, haurien d'estar "inhabilitats" tots els polítics "que han enganyat els catalans" i que seria "absurd fer conseller algú que estigui a la presó". No obstant, ha reconegut que els integrants del Govern empresonats tenen els seus drets polítics intactes i per tant es poden presentar a les eleccions i els poden votar.  

En una entrevista a la Cadena Cope, la primera que concedeix des de l'aplicació de l'article 155, ha rebutjat les crítiques que li han plogut des de Ciutadans i alguns sectors del PP i del PSOE per no haver actuat abans. "Jo no he sigut timorat perquè he aplicat el 155 i he cessat tot el Govern", ha assenyalat. I ha al·legat que ha destituït la "cúpula d'interior" i ha suspès les competències de la Generalitat en matèria exterior, però ha preferit no actuar sobre TV-3 per no afectar la llibertat d'expressió i perquè "no té sentit" entrar en matèries que no són "d'Estat" en una intervenció que només durarà fins que es constitueixi el pròxim Govern sortit dels comicis. "La intervenció és un fet excepcional [...] Durarà tres mesos", ha assenyalat.

Notícies relacionades

Com a possibles sortides al conflicte català, Rajoy ha reiterat que ell no és "partidari" de reformar la Constitució -"llevat que s'hagi de fer"-, i ha marcat les seves línies vermelles davant els possibles canvis que surtin de la comissió constituïda al Congrés i impulsada pels socialistes: "No puc acceptar que una minoria s'imposi i s'ha de respectar el principi d'igualtat de drets, d'obligacions i d'accés als serveis públics, a més de la sobirania i la unitat nacional".

En aquest context, s'ha mostrat partidari de reformar ja el model de finançament però ha descartat la creació d'una quota per a Catalunya similar a la que té el País Basc.