ALCALDIES EN EL PUNT DE MIRA
Els pactes trencats amb el PSC per l'1-O i el 155
Barcelona en Comú anuncia aquest diumenge si posa fi a l'acord de Colau amb els socialistes
«Que ERC no compti amb nosaltres. Si algú pensava en un bloc comuns-PSC-Esquerra passat el 21-D que se n’oblidi. Fins aquí hem arribat». Qui parla així és un important alcalde socialista, fart del degoteig de pactes municipals trencats pel PDECat i ERC a causa de la posició del PSC pels preparatius de l’1-O, la repressió posterior o el 155. Barcelona podria ser la pròxima a caure si avui les bases de Barcelona en Comú acorden trencar l’aliança entre Ada Colau i Jaume Collboni.
«La ruptura d’aquest acord tindrà conseqüències molt més enllà de la ciutat», advertia divendres a Onda Cero Miquel Iceta, en la mateixa línia que l’esmentat alcalde reptava ERC. «¿Com podem dir als electors que amb qui ens ha fet fora del govern de Barcelona voldrem governar Catalunya? Seria molt estrany», apuntava el líder del PSC.
Iceta i Collboni han emplaçat en els últims dies Colau a no trencar un pacte en què han recordat que ja plantejava deixar la qüestió nacional al marge. Collboni, tinent d’alcalde de Barcelona, titlla de «poc responsable» la consulta dels comuns sobre el pacte, en què els 9.500 militants podien participar des de dijous a les 10.00 fins ahir a les 23.59. Al PSC consideren que posar fi a l’aliança seria un error per a la ciutat, a més a més que faria que Colau es llancés als braços d’ERC i el PDECat, a qui diversos socialistes i comuns acusen de bloquejar l’acció de govern i intentar dinamitar l’aliança des de l’inici.
Però l’alcaldessa no va optar ahir per curar les ferides. Tot al contrari, ja que va censurar a Iceta els seus selfies amb Xavier García Albiol, que s’aliï «amb PP i Ciutadans per acabar amb l’autogovern» i que «revifi» Unió Democràtica. «¿On has anat a parar, PSC? ¿Quo vadis, PSC?», es va preguntar, al seu torn, el cap de llista dels comuns, Xavier Domènech.
Els canvis a les alcaldies on hi ha el PSC s’han succeït a diversos municipis pel referèndum. El PDECat ha trencat amb els alcaldes socialistes a Mataró, Pineda, Esplugues, Palau-solità i Plegamans, Mollet i Tàrrega. A Blanes, també van retirar el seu suport, així com ERC, a l’alcalde, Miquel Lupiáñez, que precisament ahir va renunciar al seu càrrec i va trencar el carnet del PSC pel suport del partit al 155. A Sant Cugat i Molins de Rei els alcaldes postconvergents han fet fora els regidors socialistes, igual que ho van fer els republicans també a Lliçà d’Amunt, Montmeló i Arenys de Munt. ERC va retirar el seu suport als alcaldes socialistes de Manlleu, Corbera, Tiana i Olivella, com va fer un regidor d’Unió a Tarragona, amb què va deixar en minoria Josep Fèlix Ballesteros. A Argentona, l’alcalde de la CUP va expulsar els dos regidors del PSC, que fins llavors governava juntament amb els anticapitalistes, ERC i ICV. A Girona, el PDECat i el PSC van trencar de mutu acord el pacte que mantenia al poder la postconvergent Marta Madrenas, de la mateixa forma que a Alella ho van fer republicans i socialistes.
Per «còmplices»
Aquesta mateixa setmana hi ha hagut quatre nous casos: l’alcalde de Balaguer, el republicà Jordi Ignasi Vidal; el d’Olot, el postconvergent Josep Maria Corominas, i l’alcaldessa de Sant Carles de la Ràpita, Rosa Anglès, han fet fora dels seus equips de govern els regidors socialistes per la «complicitat» del PSC i el PSOE amb el 155. Més complex ha sigut a Sant Hipòlit de Voltregà, on Xavier Vilamala governava amb el suport de Som Voltregà (associada a ERC) fins que dimecres una moció de censura dels republicans i el PDECat va forçar el relleu a l’alcaldia. «Li van dir: ‘Si renuncies a la teva militància pots seguir d’alcalde’. I ell va dir que no, que així no volia ser alcalde», va revelar Iceta.
Notícies relacionadesA diferència de Vilamala, cinc alcaldes socialistes sí que s’han donat de baixa del partit: Xavier Ballart (Terrassa), Ignasi Giménez (Castellar del Vallès), Miquel Lupiáñez (Blanes) i Dante Pérez (Gimenells). Després que el PSC trenqués amb el PDECat al municipi egarenc, l’alcalde de Terrassa va deixar l’alcaldia i la militància per la seva oposició al 155. El mateix motiu que va donar Giménez, tot i que aquest segueix al seu càrrec. Pérez, que també segueix al capdavant del consistori a Gimenells, va fitxar per anar a les llistes del PP l’endemà d’anunciar que deixava el PSC. «Soc incapaç de compartir partit amb els nacionalistes d’Unió. En conseqüència, me’n vaig del PSC», va justificar abans d’anunciar el seu fitxatge.
Encara que s’hi intenti treure ferro, la inquietud existeix a causa de la pèrdua de poder municipal. Abans de l’estiu, el PSC tenia 122 alcaldes i governava a 70 municipis més. En aquestes 192 poblacions hi viuen gairebé cinc milions de catalans, un terç dels quals són a Barcelona.
PDECat Tàrrega Balaguer Blanes Manlleu Molins de Rei Pineda de Mar Tarragona Sant Cugat Província de Tarragona Convergència Barcelona en Comú Jaume Collboni ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Miquel Iceta Ada Colau Ajuntament de Barcelona PSC PSC Independència de Catalunya Alcaldes Ajuntaments
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- ‘El Correo de Andalucía’ celebra 125 anys de vida
- Vida més enllà del dol
- El culebró diari, nou objectiu de les plataformes de ‘streaming’