EL CAMÍ CAP A LES URNES

Ramon Espadaler anirà de número tres en la llista del PSC en les eleccions del 21-D

La presència de l'exconseller d'Unió és fruit de l'acord dels socialistes amb Units per Avançar

"No acceptem el segrest del catalanisme per part de l'independentisme", sentencia Iceta

zentauroepp40861751 politica  rueda de prensa de psc y units per avan ar avanzar171108140744

zentauroepp40861751 politica rueda de prensa de psc y units per avan ar avanzar171108140744

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual

Com si es tractés una d'aquelles històries en què les factories Marvel i DC barregen els personatges dels seus còmics, el PSC i els hereus de l'antiga Unió han decidit unir les seves forces per a les eleccions catalanes del 21-D. Una cosa impensable fa tres anys, quan l'aliança CiU semblava seguir amb la seva mala salut de ferro. Però els camins del procés fan més girs que els que pugui imaginar el més delirant guionista de còmic. L'últim, que l'exconseller d'Interior i exlíder d'Unió Ramon Espadaler serà el número tres de la llista del PSC en les eleccions del 21-D després de l'acord electoral entre Units per Avançar i el PSC, que va avançar dimarts EL PERIÓDICO.

"No ens resignem a fer el de sempre. Avui podem oferir una oferta política més potent, més plural i més ambiciosa", ha sentenciat Miquel Iceta, que s'ha desfet en elogis a Espadaler encara que ha destacat que "això no és una suma de solistes sinó de conjunt (...). No és un tracte per tenir dos llocs o tres diputats més. És un acord perquè aquest país avanci". "En condicions normals serem adversaris. Però en aquestes eleccions anirem junts", ha assenyalat Oriol Molins, president d'Units per Avançar

A la caça de 100.000 vots

Els hereus d'Unió es presenten com una plataforma "catalanista i europeista" moderada que advoca per la cohesió social, l'estabilitat econòmica i la millora de l'autogovern de Catalunya. Josep Antoni Duran Lleida, el particular doctor Xavier dels U-men durant molts anys i militant del nou partit, ha encoratjat durant fa temps aquest pacte entre el catalanisme moderat. Amb la formació d'aquest particular 'Junts pel Seny', el PSC busca ara apadrinar els vots orfes d'Unió, que el 27-S del 2015 -amb Espadaler de candidat- es va quedar sense escons malgrat  aconseguir 102.970 vots. 

Notícies relacionades

Iceta ha volgut presentar el pacte com la unió de les dues grans famílies democràtiques europees, la socialdemocràcia i el corrent democristià, les que assenyala Iceta que "van aixecar Europa" després de la segona guerra mundial. Tot i que amb aquest acord busquen pescar vots del catalanisme moderat, el primer secretari del PSC nega que això impliqui renunciar a l'electorat d'esquerra per al qual pugna amb els comuns. De fet ja li ha deixat anar els primers dards preelectorals a Xavier Domènech i als quals ha denominat "escolans de l'independentisme". "Tant parlar del 155 i li han aplicat l'article 155 a Albano Dante Fachin. Menys llops, caputxeta".

L'acord, com ha explicat el líder del PSC, permet llibertat de vot. "Que ningú s'estranyi si en algun moment hi ha vot diferent. Són projectes que no són idèntics", ha assenyalat abans d'anunciar que el grup parlamentari es dirà Socialistes-Units per Avançar. A més del número 3 per Barcelona, que serà per a Espadaler, Units per Avançar tindrà el número 2 per Girona, el 3 per Lleida i el 3 per Tarragona. Divendres el Consell Nacional del PSC aprovarà les llistes definitives en què Iceta ha assenyalat que hi haurà altres figures d'altres espais polítics. En aquest sentit, fonts socialistes expliquen que hi podria haver algun exmembre d'ICV a la llista per Barcelona. "Volem expressar una diversitat molt àmplia, gent que vol sumar. No acceptem el segrest del catalanisme per part de l'independentisme", denuncia Iceta.