El Govern decreta el 21-D com a dia no lectiu a les escoles catalanes

Méndez de Vigo pot prendre la decisió perquè té les competències d'Ensenyament

zentauroepp40340681 madrid 29 09 2017 rueda de prensa posterior a la reuni n del170929134805

zentauroepp40340681 madrid 29 09 2017 rueda de prensa posterior a la reuni n del170929134805 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El Govern central ha decidit decretar el pròxim 21 de desembre com a dia no lectiu a Catalunya per "afavorir el desenvolupament normal de la jornada electoral", segons van informar a aquest diari fonts de la Moncloa.  El ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, pot prendre aquesta iniciativa perquè, a l'empara de l'article 155 de la Constitució, té les competències d'Ensenyament.

Escoles i instituts s'usen habitualment de col·legis electorals i aquesta mesura, que no hi hagi classe, facilitarà l'organització de les eleccions autonòmiques convocades per Mariano Rajoy, expliquen fonts governamentals, que també aclareixen que el dia 22, divendres, els alumnes sí que hauran d'anar als centres. Les vacances de Nadal començaran l'endemà, el 23, tal com està previst al calendari escolar.

Els sindicats de professors havien demanat una mesura així ja que consideraven imprudent mantenir l'activitat a les escoles durant la votació. 

Notícies relacionades

En una nota emesa pel Ministeri d'Educació, l'Executiu s'acull a l'article 13.4 del Reial Decret 605/1999 de regulació complementària dels processos electorals, que diu que "en el supòsit que el dia fixat en els corresponents decrets de convocatòria per a la celebració de les eleccions no sigui festiu, es considerarà inhàbil a efectes escolars en el territori corresponent".

Els últims comicis celebrats a Catalunya en una jornada laborable van ser les eleccions europees del juny de 1989 (un dijous). El president Rajoy ha assegurat aquest dimecres als passadissos del Congrés, després de respondre a les preguntes de control de l'oposició, que espera unes "eleccions tranquil·les" a Catalunya i amb una "participació massiva".