EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA
Puigdemont carrega contra Juncker i Tajani per recolzar Espanya
L'excap del Govern exhorta els presidents de la Comissió Europea i de l'Eurocambra a aclarir si seguiran secundant Rajoy "en el seu cop d'Estat"
zentauroepp40853951 puigdemont171107193506 /
Des que Carles Puigdemont va abandonar diumenge a mitjanit en furgoneta les dependències de la Fiscalia de Brussel·les no se l’havia tornat a veure en públic. Ahir va reaparèixer a la capital comunitària en millors circumstàncies, recolzat pels seus, en un acte organitzat per eurodiputats i 200 alcaldes catalans independentistes arribats des de Catalunya. Va ser el seu primer gran míting, de cara a les eleccions del 21-D, en què va carregar contra el Govern de Mariano Rajoy, pel «cop d’Estat contra un Parlament i Govern legítims», i en què va llançar durs retrets als dirigents europeus.
«Catalunya és l’únic territori de la Unió Europea que no té el Parlament que ha elegit, ni el president ni el Govern que ha nomenat. És l’únic territori d’Europa en què hi ha una anomalia democràtica. Senyor [Jean-Claude] Juncker [president de la Comissió Europea], senyor [Antonio] Tajani [president del Parlament Europeu], ¿és aquesta l’Europa que volen? ¿La que envia un Govern a la presó? ¿Acceptaran els resultats dels catalans el 21 de desembre? ¿Seguiran ajudant el senyor Rajoy en el seu cop d’Estat?», va desafiar en un atac directe als dos principals dirigents europeus que amb més duresa han criticat l’independentisme català.
Tant la seva presència, que no estava confirmada per endavant, com les seves paraules van ser rebudes amb grans aplaudiments i crits d’un públic entregat a la causa que va corejar en repetides ocasions: «president, president», «llibertat» i «no esteu sols».
Entre els assistents a l’acte hi havia una delegació d’eurodiputats entre els qual es va poder veure Izaskun Bilbao (PNB), Josu Juaristi (EHBildu), Lidia Senra (Alternativa Gallega d’Esquerres), Matt Carthy (Sinn Féin), Mario Borghezio (Lliga Nord) o els nacionalistes flamencs Helga Stevens i Mark Demesmaeker.
No han sigut els únics representants de la N-VA que s’han acostat fins al Bozar, el mateix escenari escollit per l’ambaixada espanyola a Bèlgica per celebrar el 12 d’octubre passat el Dia de la Hispanitat. «Hem rebut la invitació i era important mostrar que quan oponents són empresonats, quan professors que parlen d’independència són perseguits per la justícia, hi ha alguna cosa que no rutlla», va dir Johan Klaps, diputat al Parlament federal belga.
Feixisme i Companys
L’expresident els va explicar que la història d’Espanya, des de Felip V a Felip VI, està plena de suspensions, cops d’Estat, empresonaments, exilis o persecucions. «No hem d’ oblidar que el feixisme, ajudat pel nazisme, va afusellar el president de la Generalitat Lluís Companys. No ho oblidarem mai», va subratllar. També va alertar que «aquest feixisme està avui dia present a les manifestacions convocades pel partit que governa a Espanya». La llista de denúncies de Puig-demont és llarga. Des de la vulneració de drets fins al maltractament a membres d’«un govern legítim». Abusos davant els quals els ciutadans catalans segueixen preguntant-se per què Europa segueix sense reaccionar. «No renunciarem mai a aquest ideal de país i aquesta noció de la democràcia perquè estem convençuts que és l’única manera de les nacions de pau com Catalunya per poder ser i tenir un futur», va reivindicar sense pronunciar-se aquesta vegada a favor de la llista unitària per al 21-D que demanava al matí en l’entrevista amb Catalunya Ràdio.
Notícies relacionadesJuntament amb Puigdemont, els grans protagonistes de l’acte d’ahir a la capital belga van ser els altres quatre exconsellers que comparteixen «exili» a Brussel·les a l’espera que un jutge belga dictamini si han de ser extradits a Espanya en compliment de l’euroordre cursada per Espanya i els 200 alcaldes catalans. «La vostra força és la nostra força. Som el Govern legítim de Catalunya i pensem continuar», va proclamar una emocionada Meritxell Serret. «El camí serà més llarg del que pensàvem però continua», va afegir Toni Comín. «No ens rendirem a la por», va concloure l’exconsellera Clara Ponsatí.
Entrada limitada
Respecte a la campanya electoral des de Bèlgica, Puigdemont podrà fer-la amb total llibertat i normalitat, però hi ha un petit enclavament de Brussel·les al qual tindrà restringida i limitada l’entrada: la seu de l’Eurocambra. «El Parlament Europeu no pot prohibir l’entrada de Puigdemont, però entenem que aquest necessita l’autorització expressa del jutge per fer-ho», van explicar fonts de l’Eurocambra.
Referèndum a Catalunya Bèlgica Govern Carles Puigdemont Govern Jean Claude Juncker Unió Europea Independència de Catalunya Comissió Europea Antonio Tajani
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- EFEMÈRIDE El metro celebra 100 anys amb visites a estacions fantasma
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Ocupació La Generalitat es reforça amb 225 orientadors laborals per reduir l’atur
- CRÍTICA Expedient Melendi: torna a arrasar al Sant Jordi
- CRÍTICA Petrenko i Lisiecki, aclamats amb l’OBC
- L’exitós ‘western’ animat sobre la discapacitat
- Suggeriments culturals per a nadal 10 propostes per veure en família
- Procés judiciaL Dos imputats per la mort d’una nena en una piscina de Platja d’Aro