Podem admet que no té auditoria independent en les seves consultes

La direcció assumeix la informació revelada per El Periódico i al·lega que el seu sistema de votació és "molt segur"

El referèndum intern que acaba avui per decidir la coalició amb els comuns prescindeix de controls externs

factura podemos

factura podemos

2
Es llegeix en minuts

La direcció de Podem admet que prescindeix des de fa mesos d'autoritats independents que verifiquin el recompte de vots en les consultes que plantegen a les seves bases. La informació, avançada per EL PERIÓDICO aquest dilluns, implica que en referèndums interns com el que s'acaba aquest dimarts per preguntar als inscrits de Podem si volen una coalició electoral amb els comuns el 21-D estan exempts de fiscalització externa objectiva. 

No obstant, en un comunicat, la secretaria d'Organització de Podem al·lega que disposa d'un "sistema telemàtic de votació molt segur i amb nivells de frau insignificants" del qual se sent "orgullós".  Considera que desprendre's dels controls externs que es realitzaven des del naixement de Podem fins a Vistalegre 2 (al febrer) suposa "millores" en el sistema de votació i desafia la resta de partits a complir els estàndards de Podem.

EL PERIÓDICO va avançar aquest dilluns la informació que avui, després de la publicació, confirma la cúpula estatal. Des de Vistalegre 2 Podem ha prescindit dels dos jutges independents que verificaven les seves consultes: l'empresa Agora Voting (també anomenada nVotes) i l'associació sense ànim de lucre Openkratio. Totes dues havien fiscalitzat els processos interns durant tota la vida de política. 

Empleat i jutge

Després de l'assemblea ciutadana en la qual Pablo Iglesias agafa el control total del partit, Podem decideix instal·lar en els seus sistemes l'eina de vot telemàtic d'Agora Voting i contracta l'empresa perquè formi els seus empleats, que treballen a la seu estatal del partit a Madrid, per gestionar i verificar el procés electoral. Des d'aleshores, són treballadors en nòmina de Podem els que autentifiquen que la votació és correcta.

Sense aquestes autoritats externes es realitza la consulta imposada per la direcció estatal a les bases de Podem, per evitar que l'ara dimitit líder a Catalunya, Albano Dante Fachin, s'obrís a explorar pactes amb altres formacions polítiques. La cúpula augura que el resultat d'aquest dimarts serà un 'sí' massiu, que permetrà registrar al ministeri de l'Interior aquest mateix dimarts la coalició amb Catalunya en Comú per al 21-D. Ni aquesta consulta, ni la que va preguntar a les bases si volien entrar en el Govern de Castella-la Manxa amb el PSOE, ni la que va plantejar als inscrits de Podem la seva posició sobre l'1-O van tenir verificació independent.  

El partit encara contracta Agora Voting per a "processos crítics", com les votacions de primàries, que són més complexos.  Aquestes votacions, no obstant, ja no les avalua Openkratio, la segona autoritat que abans donava total garantia de reputació perquè fiscalitza sense ànim de lucre. 

Notícies relacionades

Es dona la circumstància que la decisió de prescindir de les autoritats independents es pren després de certes polèmiques després que els verificadors es van negar a acceptar les propostes de la cúpula. Com va avançar llavors aquest diari, l'equip pablista va buscar un sistema de votació que l'afavorís a Vistalegre 2. 

 Catalunya en Comú continua contractant Agora Voting en totes les seves preguntes als inscrits.