DAVANT EL 21-D

Madrid defensa la "intervenció" de Podem per "netedat democràtica"

La direcció d'Iglesias al·lega que si no hagués convocat la consulta hauria incorregut en "desistiment de funcions"

La cúpula treu pit de la "potència democràtica" del referèndum, en què calcula que votaran més de 17.000 inscrits

undefined37763151 madrid  21 03 2017   pablo iglesias  podemos y xavier domene170918114052

undefined37763151 madrid 21 03 2017 pablo iglesias podemos y xavier domene170918114052 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

La direcció estatal de Podem respira alleujada després de la dimissió del líder a Catalunya, Albano Dante Fachin, Albano Dante Fachinaquest dilluns i es defensa dels retrets llançats per l'exdirigent morat. Al·lega la cúpula que la "intervenció" de la seva marca al territori s'ha fet per "netedat democràtica" per justificar la decisió de frenar Fachin amb la convocatòria unilateral des de Madrid d'una consulta interna que pregunta als inscrits si volen anar en coalició electoral amb els 'comuns' el 21-D.

"Hauríem fet desistiment de funcions si no hi haguéssim intervingut", ha argumentat el secretari d'Organització, Pablo Echenique, en una roda de premsa després de la reunió de l'executiva. Echenique ha defensat que l'aparell estatal havia de "prendre cartes en l'assumpte" per la gravetat de la situació, després de constatar que el líder de Podem es plantejava explorar acords amb totes les formacions polítiques a Catalunya de forma prèvia als comicis autonòmics. 

Encara que la direcció estatal assumeix possibles pactes amb forces independentistes, es planteja només una entesa després de les eleccions i no una coalició prèvia amb aquests partits.  Des de Madrid, a més, s'exclou de tota negociació el PDECatCiutadans i PP.  

Ens anirà bé

Echenique assegura que encara no han "aterrat" si en el seu full de ruta hi hauria el suport puntual a una investidura o es plantejarien entrar al Govern amb altres forces. Al·lega que fins que la CUP no prengui decisions i es confirmi si es reedita o no Junts pel Sí l'escenari és incert. En tot cas ha vaticinat un bon resultat electoral. "Crec que a Catalunya ens anarà bé", ha augurat.

Notícies relacionades

Respecte a la crisi amb el líder català,  ha confirmat que no hi ha hagut converses directes amb Fachin des de fa setmanes i que tota la interlocució es redueix a un xat al canal de Telegram del Consell Ciutadà Estatal (CCE), que és el màxim òrgan entre assemblees. El responsable d'Organització ha admès que no comprèn les decisions del dimitit líder a Catalunya. "Ja fa diversos mesos que no comprenc les decisions d'Albano Dante", ha assenyalat.

Echenique ha tret pit de la consulta. S'ha mostrat "convençut" que els inscrits recolzaran el 'sí' perquè Podem concorri al 21-D en coalició electoral amb Catalunya en Comú i ha defensat Xavier Domènech com a cap de llista. Segons els seus càlculs, el referèndum intern, en què ja han votat més de 16.000 persones, podria arribar a una participació de 18.000 inscrits, cosa que segons el seuparer, demostra la "potència democràtica" d'aquesta decisió.