Abandona Podem

Fachin deixa Podem i busca una coalició per concórrer al 21-D

L'exlíder morat critica Iglesias i Domènech i negocia per anar en coalició amb altres forces polítiques

Ha dimitit com a secretari general de Podem Catalunya i com militant. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Winston Churchill deia que «alguns homes canvien de partit pel bé dels seus principis; altres els seus principis pel bé del seu partit». Una reflexió que resumeix els motius que va donar ahir Albano-Dante Fachin per deixar Podem i, a la vegada, atacar un Pablo Iglesias que considera que ha traït l’esperit amb què va néixer Podem. El ja exlíder morat va anunciar la creació d’un partit instrumental per anar en alguna coalició a les eleccions del 21-D.

Fachin va explicar que havia decidit dimitir com a secretari general de Podem i donar-se també de baixa com a militant per la «intervenció» de l’organització catalana per part d’Iglesias, una actitud que va qualificar de «cop de decret». «Ha sigut una destitució de facto. ‘O te’n vas o et cessem’», va sostenir. Després de posar en dubte les garanties de la consulta que Podem ha forçat a les seves bases catalanes sobre la confluència de comuns, Fachin va atacar no només Iglesias, sinó també Xavier Domènech. «No va contestar els meus missatges per parlar sobre la confluència i va preferir que Iglesias solucionés l’assumpte des de Madrid», va denunciar.

"No fitxaré per cap altre partit. No aniré a la llista de la CUP o d'ERC"

El nou partit instrumental, en què l’acompanyaran diversos companys de la direcció podemista, ja està registrat. No pretén ser una escissió de Podem, sinó que es crea només per concórrer a les eleccions del 21-D en coalició amb altres formacions en un «front comú» contra l’article 155 del Partit Popular. Procés Constituent i la CUP podrien ser companys en aquest viatge, en què veu difícil, per no dir impossible, anar de la mà del PDECat. «Però no fitxaré per cap altre partit. No aniré a la llista de la CUP o d’Esquerra Republicana», va voler deixar clar en la seva última roda de premsa a la seu de Podem, que va ser també la més multitudinària.

Notícies relacionades

En la seva intervenció, Fachin va comentar que encara no li havia comunicat la renúncia a Iglesias i va avançar que, malgrat que alguns membres de l’executiva li havien transmès que el seguiran, els havia demanat que esperessn i no dimitissin encara amb ell. També va aprofitar per qüestionar que el 30% de suports dels cercles de Podem hagin reclamat forçar una assemblea ciutadana extraordinària per fer fora l’actual direcció, assenyalant que diversos cercles neguen haver subscrit la reprovació i que a la direcció no han rebut ni una sola acta de les reunions dels cercles.

Darrere seu, diversos militants (que asseguren representar fins a un total de 90 dels més de 120 cercles) van oferir una altra roda de premsa criticant la falta de transparència d’Iglesias i reclamant «un no digne» a la confluència dels comuns en la votació que es tanca avui a les deu del matí. Encara que Fachin desconfia que des de Podem Catalunya es puguin verificar els resultats d’aquesta consulta, l’exlíder no descarta, com el Cid, guanyar aquesta batalla després de mort. I és que, tornant a Churchill, «la política és gairebé tan emocionant com la guerra i no menys perillosa. En la guerra ens poden matar una vegada; en política, moltes vegades».