EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

La crisi catalana aviva les tensions polítiques a Bèlgica

El primer ministre belga, Charles Michel, es pronunciarà sobre Catalunya aquest dimecres al Parlament belga

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, rebutja que Espanya estigui vulnerant l'Estat de dret

michel

michel

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

L'ordre europea de detenció i entrega remesa a Bèlgica contra Carles Puigdemont i quatre dels seus consellers cessats pot ser "un assumpte judicial", però la crisi política catalana segueix encenent i generant tensions entre les diferents formacions polítiques del país. Fins al punt que el primer ministre belga, Charles Michel, tornarà a donar explicacions aquest dimecres davant la comissió d'Interior del Parlament belga.

L'última ocasió que Michel, liberal francòfon, es va pronunciar sobre Puigdemont va ser el 31 d'octubre, l'endemà de l'arribada de l'expresident de la Generalitat. I ho va fer per deixar clar que el seu Govern no l'ha invitat i que respectaran els seus drets com els de qualsevol altre ciutadà europeurespectaran els seus drets. Vint-i-quatre hores abans havia intervingut per demanar als polítics belgues que deixessin d'abocar "oli al foc""oli al foc" i d'alimentar un debat que li ha causat molts maldecaps durant aquestes últimes setmanes.

A jutjar pels pronunciaments de les últimes hores les aigües estan lluny de tornar al seu curs. Aquest diumenge, el viceprimer ministre, el nacionalista flamenc de la N-VA Jan Jambon, va carregar contra Espanya per "anar massa lluny" en la repressió i va denunciar el silenci de les institucions europees. El president dels socialistes, i ex primer ministre belga Elio di Rupo, va anar més lluny a l'acusar Mariano Rajoy de comportar-se com un "un franquista autoritari". Comentaris que van generar la indignació del líder del PP a l'Eurocambra, Esteban González Pons, a qui ha respost aquest dilluns el líder de la N-VA, Bart de Wever, qualificant d'"intolerable" el que ha ocorregut a Espanya i demanant al PP no donar lliçons sobre el passat.

El Govern espanyol, tranquil

Notícies relacionades

Aquest dilluns, el ministre d'exteriors, Didier Reynders, ha intentat calmar la situació recordant als seus col·legues que és un assumpte judicial que s'ha de resoldre en l'esfera de la justícia. Un "missatge tranquil·litzador" que el ministre d'Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, ha agraït al seu col·lega. Superat aquest episodi i també la topada del mes passat amb el primer ministre, quan va suggerir la possibilitat d'utilitzar un mediador internacional per resoldre l'assumpte, el Govern espanyol se sent tranquil davant l'actuació de l'Executiu belga. Fonts de la Moncloa assenyalen que en aquests moments s'està en "una fase judicial" en què només s'escau "el màxim respecte al sistema judicial belga". "El Govern no té res a dir", asseguren, informa Pilar Santos.

També el president de la Comissió EuropeaJean-Claude Juncker, ha deixat clar que el seu suport segueix sent per al Govern de Rajoy perquè no veu de quina forma Espanya està vulnerant l'Estat de dret. "Crec més aviat que els que no respecten l'ordre constitucional espanyol estan violant la llei", ha dit a Brussel·les.