EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

La fiscalia rebutja la denúncia per il·legalitzar la CUP

Un particular ha presentat la denúncia en relació amb el suport de la formació al referèndum de l'1-O

zentauroepp34518903 barcelona 30 6 2016   anna gabriel y benet salellas y otros 171103090820

zentauroepp34518903 barcelona 30 6 2016 anna gabriel y benet salellas y otros 171103090820 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
Agències

La Fiscalia General de l'Estat ha arxivat una denúncia presentada per un particular per demanar la il·legalització de la CUP per "recolzar públicament" actes il·legals i cridar a la "mobilització tumultuosa i violenta" el setembre passat. El ministeri públic va obrir un expedient intern que s'ha acabat tancant, sense que ni tan sols s'iniciessin diligències d'investigació al voltant del partit anticapitalista.

L'escrit, que ha avançat el digital 'Vozpopuli', apel·la a la llei orgànica 6/2002 de partits polítics, segons la qual "un partit serà declarat il·legal quan la seva activitat vulneri els principis democràtics" o quan legitimi la violència "com a mètode per a la consecució d'objectius polítics".

La denúncia presentada assenyala que la CUP ha estat "recolzant, promovent i defensant públicament un acte il·legal [el referèndum unilateral] que atempta directament i frontalment contra la Constitució espanyola". I recorda que la Generalitat "no té cap competència" per convocar consultes per la via del referèndum per decidir sobre la seva integració a Espanya.

També exposa que a Catalunya "s'ha evidenciat l'ús de la violència" contra els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, en relació amb els fets del 20 i 21 de setembre passat a Barcelona durant els escorcolls i detencions ordenats per un jutjat d'instrucció per l'1-O. La denúncia assenyalava que la CUP va arribar a "propiciar o legitimar la violència com a mètode per a la consecució d'objectius polítics", al·ludint a les destrosses materials als cotxes de la Guàrdia Civil i al "robatori d'armes a aquesta última", fet que es va denunciar en un primer moment però que més tard es va revelar com a fals

"Amenaces" de dirigents

"Aquest aixecament de veu per agitar la convivència pacífica amb la finalitat d'atemptar contra la Constitució espanyola s'ha repetit en nombroses ocasions per part de membres de la CUP", sosté l'escrit. En concret, es fa ressò d'"amenaces" de dirigents cupaires, com la diputada Anna Gabriel, que, el febrer passat, va dir que, si no es permetia l'1-O, "s'hauria de respondre davant l'Estat encara que fos de manera cruenta". També diu que aquest estiu altres membres del partit van recolzar atacs violents contra autobusos turístics.

Anteriorment, la Fiscalia General de l'Estat ja havia arxivat altres denúncies, per part de Vox, encaminades a iniciar el procés judicial per il·legalitzar partits que porten en el programa la independència de Catalunya, però tampoc van prosperar.

Les reaccions

Notícies relacionades

La diputada de la CUP Mireia Boya ha respost a la denúncia a través del seu compte de Twitter afirmant: "Les idees no es poden empresonar. Seguim". 

Diversos líders polítics de diferents partits polítics també s'han pronunciat en els seus respectius comptes de Twitter mostrant solidaritat amb la formació anticapitalista. "No en tindran prou empresonant idees. Voldran il·legalitzar-les. Fa falta fer un front ampli per defensar la democràcia", afirmava el dirigent dels comuns Jaume Asens. O el secretari general de PodemAlbano-Dante Fachin: "Si il·legalitzen la CUP, ens il·legalitzen a totes".