EL DESAFIAMENT SECESSIONISTA

Dastis nega que hi hagi "tensió" amb el Govern belga per la presència de Puigdemont a Brussel·les

"Les relacions estan en el mateix nivell de cordialitat de sempre", assegura el ministre

La diplomàcia espanyola mantindrà la seva estratègia en la crisi catalana al no apreciar "canvis qualitatius" en la situació

Dastis nega que hi hagi "tensió" amb el Govern belga per la presència de Puigdemont a Brussel·les

Fernando Perez (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

El ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, ha assegurat aquest dijous que les relacions amb el Govern belga es mantenen en el mateix nivell de cordialitat de sempre i ha negat que hi hagi tensions amb l'Executiu encapçalat per Charles Michel a causa de la presència de l'expresident de Catalunya Carles Puigdemont a Brussel·les.

Dastis no ha parlat personalment en els últims dies amb el seu homòleg belga, Didier Reynders, encara que sí que ha intercanviat diversos missatges de text. Com que es coneixen des de fa temps i s'asseuen junts als Consells de Ministres de la Unió Europea, Dastis no ho ha considerat necessari.

"No hi ha tensió. Les relacions estan en el mateix nivell de sempre i amb la mateixa cordialitat de sempre", ha declarat el titular espanyol d'Exteriors a la premsa a París després d'intervenir al ple de la Conferència General de la Unesco.

Així mateix, confia que la simpatia que mostren pel procés secessionista català els nacionalistes flamencs de l'NV-A -socis de govern del liberal francòfon Michel- no posi en perill la delicada coalició governamental del soci europeu.

Suport de socis i aliats

Per una altra banda, el rocambolesc gir que ha fet la crisi catalana després del viatge de Puigdemont a la capital comunitària, al·legant que els tribunals espanyols no ofereixen "garanties" d'un judici just, no modificarà l'estratègia diplomàtica del Govern de Mariano Rajoy.

Serà la mateixa que ha mantingut fins ara, és a dir "explicar la situació i sol·licitar el suport de tots els nostres socis i aliats". Dastis tampoc aprecia un "canvi qualitatiu" en la situació política catalana malgrat la intenció del separatisme d'“internacionalitzar el conflicte”.

Internacionalització del conflicte

"Aquesta intenció d'internacionalitzar el conflicte català, com ells en diuen, no és nova, per tant no apreciem un canvi qualitatiu substancial", ha prosseguit el ministre, que no pretén captar el suport de la Unesco.

Notícies relacionades

"He vingut a fer el discurs normal a la Conferència General de l'organització, però no a parlar de Catalunya". Catalunya participa en el si de la delegació espanyola a la Unesco en diversos programes, "mostra que fins ara hem treballat conjuntament sense cap problema”, ha subratllat.

A la seva agenda tampoc hi ha prevista una reunió amb el seu homòleg francès, Jean-Yves Le Drian, amb qui es va trobar el 20 d'octubre a Madrid durant una reunió de treball. "Estem molt satisfets de la posició del Govern francès", ha dit.