CRISI DEL PARTIT MORAT

Iglesias considera Fachin "políticament fora" de Podem

No el cessa, però li ensenya la porta de sortida per saludar la república catalana i suggerir pactes amb els independentistes

El líder intenta avortar la possibilitat que Podem se sumi a ERC i la CUP el 21-D

undefined37155886 sant feliu de llobregat 03 02 2017  pol tica   pablo iglesia171030085107

undefined37155886 sant feliu de llobregat 03 02 2017 pol tica pablo iglesia171030085107

1
Es llegeix en minuts

La relació entre Pablo Iglesias i el líder de Podem, Albano Dante Fachin, del corrent anticapitalista, era des de fa mesos una granada sense espoleta. Impossible aturar l'explosió i també impossible calcular quan es produiria. Ha esclatat ara, a causa de la posició sobre les eleccions del 21-D. El secretari general dels morats fa un cop d'autoritat per frenar la possibilitat que la seva marca a Catalunya s'uneixi a forces independentistes en aquests comicis i ensenya la porta de sortida a Fachin.

Iglesias assumeix ja que els anticapitalistes estan “políticament fora” de Podem després de les mostres de complicitat amb ERC i la CUP, i després que aquest diumenge fessin un comunicat en què saluden la nova república catalana i s'obrissin a explorar possibles pactes amb altres formacions. L'aparell estatal convoca un referèndum intern perquè les bases decideixin com i amb qui van a les urnes. Iglesias admet  que hi ha “moltíssima intranquil·litat” i “alarma” davant la posició de Fachin (que no va voler ensenyar el seu vot divendres en la declaració unilateral d'independència) i reclama que siguin els inscrits els que es pronunciïn.

Notícies relacionades

La decisió implica una ingerència directa de la direcció estatal a Catalunya, que Iglesias havia promès no implementar. La cúpula estatal no cessa formalment Fachin, però li assenyala el camí de sortida per alinear-se amb l'independentisme. "Hi ha posicions de companys que han generat molta alarma. Són legítimes, però segurament estan més a prop d'altres opcions electorals que de les nostres", ha retret aquest dilluns quan ha arribat a la reunió del 'Govern a l'ombra' de Podem.

La convocatòria d'un referèndum implica, també, un risc considerable. Fachin ha guanyat fins ara els referèndums que ha plantejat i des de Madrid s'intueix que part de les bases inscrites (i amb dret a vot) simpatitzen amb la CUP, mentre que les més moderades ja estan a l'abric dels comuns.