Interior cessa Trapero al capdavant dels Mossos

El comissari Ferran López, fins ara número 2 del cos, el substitueix al capdavant de la policia catalana

El major és un dels 140 càrrecs destituïts després d'aplicar l'article 155 com a resposta a la DUI

zentauroepp40433134 madrid 06 10 2017 salida de josep lluis trapero  mayor mosso171006113636

zentauroepp40433134 madrid 06 10 2017 salida de josep lluis trapero mayor mosso171006113636 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts

El 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE) ha publicat aquest dissabte a la matinada l'acord del Senat que autoritza el cessament del 'major' dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i fa efectiva l'aplicació de l'article 155article 155 per part del Govern central i el conseqüent cessament de la Generalitat.

La decisió del cessament de Trapero s'ha adoptat mitjançant una ordre del Ministeri de l'Interior firmada pel ministre Juan Ignacio Zoido, que ha assumit les competències d'aquesta àrea a la Generalitat. A través d'un comunicat aquest migdia, aquest ministeri també ha notificat el nom de la persona que succeirà Trapero. Es tracta del número 2 del cos català, el comissari Ferran López

En aquest comunicat se subratlla que la decisió d'escollir l'actual comissari superior de Coordinació Territorial del Cos, es pren per "materialitzar el principi de respectar l'escalafó existent" dins de la policia catalana, que fixa "aquest comissari" com a "substitut" en cas "d'absència o cessament de l'anterior". 

Conselleria escapçada

La mesura de rellevar Trapero no va ser avançada divendres en el paquet de mesures anunciades pel president del Govern central, Mariano Rajoy, en aplicació de l'article 155 de la Constitució i després del preceptiu aval del Senat.

Sí que s'havia comunicat el cessament del conseller d'Interior, Joaquim Forn, juntament amb la resta de membres del Govern presidit per Carles Puigdemont, així com el d'altres dos responsables de departaments de la seva Conselleria. En concret, el del secretari general d'Interior de la Generalitat, Cèsar Puig, i el del director general dels Mossos d'Esquadra, Pere Soler, que ha enviat aquesta matinada una carta de comiat als agents, de manera que és el primer càrrec cessat que acata el 155.

Secretari que "parla català"

Les competències del conseller d'Interior passaran ara a ser exercides per la Comissió Delegada per a Catalunya. Però la "gestió directa" del departament recaurà sobre l'actual secretari general d'Interior, Juan Antonio Puigserver

Membre de la Junta de Seguretat de Catalunya, Puigserver és, segons destaca el comunicat del ministeri, un "gran coneixedor" en matèria de "seguretat". També ha desenvolupat gairebé tota la seva etapa professional a Catalunya i "parla català".

Notícies relacionades

El ministeri ha informat així mateix que no substituirà la figura del director general de la policia. Entre el secretari i el nou comissari es repartiran "les responsabilitats tècniques". 

En el mateix comunicat, l'organisme espanyol també anuncia que absorbirà la competència de Serveis Penitenciaris, ja que el Ministeri de Justícia no té competències en matèria penitenciària.