Sánchez defensa el 155 com la "resposta òbvia" que "torna les coses al seu lloc"

El líder del PSOE replica a Podem que "no hi ha cap bandera d'esquerres en la causa secessionista"

undefined40688632 graf045  valladolid  26 10 2017   el secretario general del 171026111417

undefined40688632 graf045 valladolid 26 10 2017 el secretario general del 171026111417 / R Garcia

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha argumentat aquest dijous que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya, per suspendre competències autonòmiques i destituir tot el Govern davant la possible declaració unilateral d'independència, és la “resposta òbvia”. A poc més de 24 hores que el Senat aprovi per primera vegada aquest dràstic instrument, el secretari general del PSOE ha assenyalat que l'aplicació del precepte,sense precedents, “torna les coses al seu lloc, torna Catalunya a la legalitat”.

El 155, ha defensat Sánchez a Valladolid, “no és una eina estranya en el constitucionalisme europeu”. És, al contrari, “la resposta òbvia d'un Estat social i democràtic de Dret davant un intent de secessió”. Però el líder socialista ha deixat clar que no és un objectiu en si mateix, ja que la “solució política ha de venir de la mà de la política”.

Notícies relacionades

Segons ell, d'una reforma constitucional que el PP, reticent fins al moment, s'ha obert a estudiar a canvi del suport del PSOE a les seves iniciatives a Catalunya. El primer pas es començarà a fer la setmana que ve, si no hi ha canvis, quan es constituirà al Congrés una comissió que abordarà durant sis mesos les necessitats de l'Estat autonòmic. Després ja s'obrirà una subcomissió constitucional per intentar acordar l'actualització de la Carta Magna.

El “desconcert”

A Valladolid, on ha participat al Fòrum Econòmic del Nord de Castella, el líder del PSOE també ha parlat de la posició de Podem en la crisi territorial. “No hi ha cap bandera d'esquerres en la causa secessionista. Cap. Ni la raó democràtica, ni la convivència, ni la classificació entre catalans de primera i de segona. L'esquerra ha d'estar en la defensa de la Constitució i l'Estatut”, ha dit Sánchez, “desconcertat” pels missatges del partit morat, que acusa el PSOE d'haver-se igualat al PP. En aquest sentit, no s'ha mostrat sorprès per les declaracions que va fer Carolina Bescansa dimecres.Carolina Bescansa “M'agradaria un Podem que li parlés més a Espanya i parlés més als espanyols. No només als independentistes. Hi ha moltes persones a Podem que senten el mateix que sento jo”, va dir la diputada i cofundadora del partit que lidera Pablo Iglesias. Dos dies abans, Bescansa havia sigut cessada com a vocal en la comissió Constitucional. La seva substituta serà Irene Montero, també portaveu parlamentària.