INFORMES FINALS

Anticorrupció: "Ha quedat plenament i clarament acreditada la caixa b del PP"

"Ha quedat provat que 'Luis el Cabró' és Luis Bárcenas", diu la fiscal

Insisteix que el PP es va lucrar de la 'Gürtel' davant el tribunal de l'Audiència Nacional

El PP, la seva caixa b i el seu extresorer, exgerent i exsenador Luis Bárcenas han sigut els protagonistes del relat de la fiscal Sabadell en el seu segon dia d’informes. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Á. V.

La caixa b del PP no és objecte d'enjudiciament en el judici de la primera època de la trama Gürtel (1999-2005). Però la Fiscalia Anticorrupció ha avançat aquest dimarts davant la Secció Segona de la Sala Penal de l'Audiència Nacional la seva posició sobre el finançament irregular del Partit Popular. Segons la fiscal Concepción Sabadell, en el judici de la 'Gürtel' ha quedat "plenament i clarament" acreditada la caixa b del partit gràcies a la "comptabilitat extracomptable" de l'extresorer popular Luis Bárcenas.

En les seves conclusions definitives, Sabadell ha explicat que encara que l'existència d'una caixa opaca al PP s'està investigant al Jutjat Central d'Instrucció número 5 durant el judici de la 'Gürtel' ha sigut necessari preguntar sobre aquest punt.

"Ha quedat plenament i clarament acreditada la caixa b amb els 'papers de Bárcenas'", ha constatat. A més, ha afegit que el cap de l'auditoria del PP, Carlo Lucca de Mignani, en la seva declaració com a testimoni en aquest judici, va donar "total veracitat" a aquestes anotacions al vincular-les amb la "caixa a", encara que ell insistís que només hi havia "l'oficial".

I ha justificat que el PP negués l'existència d'aquella caixa, dient que "mai l'ha examinat, ni comprovat", perquè això "suposaria reconèixer la percepció de pagaments opacs per a la Hisenda Pública".

Entre les proves citades per la fiscal per donar per acreditada la seva existència hi ha la declaració de Bárcenas, que va reconèixer l'existència d'una "comptabilitat extracomptable"; les testificals dels expolítics Jaime Ignacio del Burgo o Santiago Abascal Escuza, que van reconèixer les entregues de diners; els informes pericials cal·ligràfics, que han determinat l'autenticitat dels apunts de l'extresorer; i les proves documentals, que han corroborat l'ús opac d'aquells fons per, entre altres finalitats, comprar accions de 'Libertad Digital', informa Europa Press. 

La representant del ministeri públic ha afirmat, fins i tot, que Bárcenas "ha tingut plena disposició dels fons" del PP i que part de la seva fortuna procedeix d'aquesta caixa b.

En la mateixa línia mantinguda dilluns, quan va començar els seus informes, la fiscal va insistir que el PP, com a partit polític i no com a grup municipal, es va lucrar de les activitats realitzades per la xarxa corrupta liderada per Francisco Correa a l'Ajuntament de Majadahonda (Madrid). I va apuntar que aquestes despeses no han beneficiat ni l'"Estat, ni els espanyols".

"Luis el Cabró és Bárcenas"

Notícies relacionades

Segons Sabadell, no hi ha tampoc dubte que el 'Luis el Cabró' que apareix a la comptabilitat de les empreses del líder de la trama, Francisco Correa, es refereix a Luis Bárcenas. 

"Ha quedat meridianament provat que 'Luis el Cabró és Luis Bárcenas", va afirmar. "Els fets, els cobraments, constitueixen el delicte de suborn que se li atribueix al senyor Bárcenas" perquè és un pagament que es fa en relació amb "el seu càrrec, amb la seva funció", va assenyalar. També li va atribuir a ell els pagaments corresponents de les inicials "LB".