EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Policies nacionals demanen "disculpes" per l'actuació de l'1-O

Una desena de caps critiquen en una carta un dispositiu "catastròfic" i acusen de traïció la cúpula dels Mossos

Fonts de la Direcció General es desmarquen de les afirmacions i asseguren que el dispositiu no el van dissenyar polítics

zentauroepp40371546 barcelona  01 10 2017 politica referendum 1 o elecciones la 171001164703

zentauroepp40371546 barcelona 01 10 2017 politica referendum 1 o elecciones la 171001164703 / FERRAN NADEU

6
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero
Antonio Baquero

Periodista

ver +

Un grup de càrrecs intermedis del Cos Nacional de Policia que van participar en els desallotjaments de col·legis electorals diumenge passat han decidit trencar el silenci per expressar la seva desolació pel que va passar, demanar disculpes a la ciutadania catalana, criticar la mala direcció política d'un operatiu "condemnat al desastre" i denunciar la deslleialtat "traïdora" dels Mossos. Aquest grup de policies han fet arribar un escrit a aquest periodista, que acredita que els autors són els que diuen que són. Per evitar que siguin objecte de mesures disciplinàries, aquest diari amaga la identitat de la desena de policies que l'han redactat.

El text que han remès a aquest diari és una explicació cronològica dels fets de l'1 d'octubre. No obstant, els firmants no vacil·len a l'hora de demanar disculpes per la seva actuació. "Demanem disculpes. No per fer la nostra feina, sinó pel mal que una intervenció mal dirigida políticament ha causat en el teixit social al qual pertanyem", sentencia l'escrit. "Presentem les nostres més sentides disculpes pels excessos que s'hagin pogut produir, reiterant que la mateixa essència del servei catastròficament plantejat que se'ns va ordenar comporta inevitablement escenes com aquestes", s'insisteix.

En resposta a aquestes manifestacions, fonts de la Direcció General de la Policia han assenyalat que el sentiment dels signants "no reflecteix en absolut el sentiment del col·lectiu" del cos i "encara menys" el dels agents que van participar en l'operatiu de l'1-O. Aquestes fonts afegeixen, així mateix, que l'operatiu "en cap cas va ser dissenyat per polítics, sinó per policies extraordinàriament experimentats i amb molts anys en els càrrecs".

Els firmants expressen la seva "indignació amb la incompetència, desídia i falta de coneixements en seguretat i respecte a la situació social a Catalunya, que pateix l'actual Govern espanyol, al qual atribueixen una "incompetència" i "complexos i covardia" que els "està costant molt car als policies nacionals i guàrdies civils" que defensen "l'ordre constitucional a Catalunya".

Un operatiu diferent i sense violència

De fet, asseguren que es podria haver impedit el vot sense necessitat de fer desallotjaments, que n'hi hauria hagut prou desplegant de matinada fileres de policies a les portes dels col·legis. "No és el mateix entrar en un col·legi ple de gent que impedir l'entrada al mateix col·legi amb una resistència policial passiva", expliquen. 

Els policies firmants reconeixen que en l'actuació hi va haver excessos policials. "¿Es produeix algun excés per part d'algun company? Hi ha vídeos que així ho evidencien. No hi ha cap dubte que sí. Això tindrà conseqüències disciplinàries i penals, i tots som perjudicats per aquesta vergonya", escriuen. I alerten: "Aquestes imatges només expliquen part de la història, no la totalitat. No es veu la prèvia, només la reacció". 

"Un servei catastròficament plantejat va comportar escenes com aquestes"

Així, sostenen que l'actuació dels concentrats va contribuir-hi. "La gent escup, empeny, insulta. De manera intencionada se situen nens, noies i gent gran a les primeres línies", assenyalen els firmants, un dels quals assegura que va observar "com un avi d'uns 80 anys demanava a un company que el tragués d'allà, ja que tenia por de la imminent acció policial". "A més", afegeixen, "havia d'anar al lavabo; davant això dues dones que eren al costat l'agafaven del braç perquè no se n'anés. 'T'has de quedar!' I al meu company paral·lelament li escopien i li deien ‘fill de puta espanyol’, ‘Fora!!!’ ‘Opressors!!!’, 'ets un xulo', 'fill de puta’. Al final el company va aconseguir que l'avi sortís del front d'actuació i el va acompanyar al lavabo".

Els firmants expliquen que, als col·legis on ells van actuar, "abans d'intervenir-hi físicament per treure els manifestants/votants s'adverteix de manera pública que s'intervindrà en virtut d'una ordre judicial i que han de desallotjar per ordre de la força pública". "Lluny d'abandonar el lloc --apunten-- segueixen amb la seva actitud i ens veiem obligats a aixecar-los d'un en un, empènyer-los perquè surtin, respondre agressions, entrar per sobre de murs davant de cops de cadires, pals de fregar, pedres. Davant aquesta situació, desgraciadament és inevitable utilitzar la força, pegar amb la defensa, immobilitzar persones a terra, empènyer".

Insults i escopinades

Els policies que escriuen aquest text asseguren que "en nombrosos col·legis els votants claven puntades, escupen, insulten policies de paisà i d'uniforme". El matí es converteix en un malson: "Col·legi rere col·legi i una vegada i una altra és necessari utilitzar la força per desallotjar". Els firmants tenen clar que els fets són "fruit de nou d'una actuació mal mesurada i mal plantejada". 

"¿De debò no eren conscients que quan es donés un cop es faria viral?"

A la una, segons relaten, es rep l'ordre de parar les actuacions davant, segons els diuen, l'impacte mediàtic que està tenint l'operatiu. "Estupefactes, ens mirem entre nosaltres. ¿Però de debò no eren conscients [el Govern] que quan es donés un cop amb la defensa es faria viral a través de les múltiples xarxes socials? ¿De debò que se sorprenen i han de valorar continuar o no?", es pregunten els firmants. 

A primera hora de la tarda, els policies constaten que "en nombrosos col·legis on s'ha entrat es torna a votar. Han aconseguit més urnes i més paperetes i se segueix votant". "La nostra feina sembla inútil, es tracta d'impedir que se celebri el referèndum, es tracta de complir el mandat judicial i per tant constitucional i no es clausuren els col·legis. Se segueix votant", expliquen. Hores després, "es dona ordre d'observar el tancament dels col·legis". Encara que "inicialment es pretenia confiscar les urnes plenes i evitar que es recomptin o es traslladin, l'ordre no arriba". 

Anys de feina, en orris

A dos quarts de dotze de la nit, el comissari principal a càrrec de l'operatiu es dirigeix als policies i els reconeix que els han enviat "a l'escorxador". Els assegura: "Estic molt orgullós de la vostra feina i de la vostra professionalitat, estiguem d'acord o no amb com s'han fet les coses".

"Es va enviar a l'escorxador funcionaris que fa anys que lluiten per la seguretat de la societat catalana"

Notícies relacionades

Els firmants d'aquest text denuncien que "es va enviar a l'escorxador funcionaris que fa anys que lluiten per la seguretat de la societat catalana, amb l'afany de prestigiar els cossos a què serveixen". I afegeixen: "Sí, el comissari tenia raó, ens han enviat a l'escorxador social en què la irresponsabilitat de la lamentable classe política ens obligarà a estar un llarg temps. Evidentment això no quedarà així". A més, destaquen la precarietat de les condicions en què els policies han hagut de fer la seva feina: "S'allotgen en poblacions a més d'una hora i mitja de cotxe de Barcelona o als famosos vaixells al port (l'aparença ridícula dels quals avergonyeix els comandaments de la nostra UIP). Es veuen obligats a fer més de 300 quilòmetres diaris només per arribar al lloc de treball". 

Els firmants denuncien la deslleialtat dels caps dels Mossos d'Esquadra, a l'actitud condescendent dels quals amb el referèndum atribueixen part de responsabilitat pel que va passar. "Vam observar com en alguns col·legis, sempre de manera voluntària i enmig d'aplaudiments, personal acreditat del col·legi entrega alguna urna als mossos presents. En cap cas els les entreguen totes, només una i que ja hagi sigut escrutada i sempre a voluntat de l'organitzador. Això també s'observa en col·legis que s'havien intervingut prèviament per la Policia", expliquen. És per això que els firmants volen "significar" el seu "rebuig a l'actuació traïdora, deslleial, il·legítima i il·legal dels comandaments" del seu "cos germà dels Mossos d'Esquadra". "Que han traït --asseguren-- Espanya, els jutges, fiscals i més de la meitat de la població catalana". 

Text íntegre de la carta de policies nacionals sobre l'actuació durant el referèndum a Catalunya

<span style="font-size: 1.6rem;">Aquestes línies tenen l'objectiu d'explicar exactament com es va desenvolupar el dispositiu policial a Barcelona per impedir el referèndum de l'1 d'octubre. </span>