Puigdemont a 'Salvados': "Rajoy ja no és un interlocutor vàlid"

ialvarez40228214 teletodo programa salvados puigdemont y evole170923185618

ialvarez40228214 teletodo programa salvados puigdemont y evole170923185618

1
Es llegeix en minuts

El programa ‘Salvados’, que dirigeix i presenta el periodista Jordi Évole, ha tornat a les pantalles amb una entrevista al president Carles Puigdemont, realitzada divendres passat, a nou dies de l'1-O. Puigdemont, després de mostrar-se disposat a negociar les condicions d'un referèndum amb l'Estat,  ha afirmat que el president del Govern, Mariano Rajoy “s'ha anul·lat com a interlocutor vàlid”.

“L'Estat és sempre un interlocutor, el que no ho és és el Govern de Mariano Rajoy, perquè s'ha instal·lat en el ‘no’” ha sentenciat el president. Rajoy, ha asseverat Puigdemont, “va dir que no a l'Estatut, al pacte fiscal, a les 46 reivindicacions que li vam plantejar. Que no al traspàs de competències per realitzar una consulta no vinculant i, ara, a un referèndum”.

Preguntat sobre si secundaria una moció de censura al mateix Rajoy, Puigdemont ha respost “¿Per fer què?” i ha seguit: “¿Es pot parlar d'un referèndum pactat a Catalunya? Si això és així, la data de celebració, la pregunta i els llindars de participació no haurien de ser problema”.

Puigdemont s'ha mostrat convençut que el referèndum de l'1-O se celebrarà. Si bé ha reconegut que no compta “amb els ingredients que desitjaria, encara que si amb els necessaris”.

El paper dels Mossos

Sobre el paper que han de desenvolupar els Mossos d’Esquadra, ha afirmat que entendria que retiressin urnes, si es dona el cas que “el jutge els ho demana i poden fer-ho..”, donant a entendre que la multitud impedirà que es produeixi aquest aixecament dels receptacles. S'ha de recordar que l'entrevista es va celebrar 15 hores abans que l'Estat agafés el control de la policia autonòmica.

"¿I en cas que el referèndum no pugui celebrar-se?”, ha inquirit un incisiu Évole. En aquest cas, Puigdemont es va limitar a assenyalar que s'estudiarien les propostes, sense voler subratllar que la declaració unilateral d'independència és o no la seva opció favorita.

Govern, "al marge de la llei"

Notícies relacionades

Finalment, sobre els fets viscuts en els últims dies a Catalunya, és a dir, les successives intervencions policials i judicials, Puigdemont ha dit que “esperava la intervenció de l'autonomia” catalana, encara que no que el Govern “ho fes al marge de la llei”, en referència al fet que l'Executiu no ha activat l'article 116 de la Constitució, o el 155, que requereixen el tràmit parlamentari.

I a propòsit de l'acció judicial, Évole li ha preguntat si temia ser empresonat. Puigdemont ha respost que no li "agradaria, però que si ha de passar, farem front a qualsevol situació".