EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

El TC multa amb 12.000 euros diaris Jové i la sindicatura electoral per desobeir-lo

És la primera vegada que l'alt tribunal aplica aquesta facultat per fer complir les seves resolucions

La decisió ha sigut adoptada per unanimitat encara que comptarà amb un vot concurrent

jregue39392153 tribunal constitucional  28 03 2016 madrid170731093845

jregue39392153 tribunal constitucional 28 03 2016 madrid170731093845 / CHEMA BARROSO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Madrid

No semblava fàcil que el Tribunal Constitucional mantingués la unanimitat que ha caracteritzat les seves últimes resolucions sobre el referèndum de l’1-O al fer ús de les noves facultats que li va conferir el PP en la reforma de la seva llei reguladora. Però la gravetat del desafiament ho ha fet possible. Tres dels seus quatre magistrats considerats progressistes han deixat constància dels seus recels davant aquestes mesures coercitives en un vot concurrent, però al final han avalat la imposició de multes diàries als responsables electorals del Govern fins que deixin de desobeir-lo.

El ple ha imposat multes diàries de 12.000 euros, «per la seva posició nuclear en la celebració del referèndum», als set membres de la sindicatura electoral i al responsable de l’Administració Electoral del Govern i número dos d’Oriol Junqueras a Economia, Josep Maria Jové, detingut en l’operació del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona per impedir el plebiscit. Les multes a la cap de l’àrea de processos electorals, Montserrat Vidal Roca, i als 15 síndics de les demarcacions territorials, per ignorar les resolucions dictades des que el TC va suspendre la bastimentada legal del Parlament per a l’1-O, són de 6.000 euros perquè van col·laborar en l’incompliment, però sense la reiteració ni la jerarquia dels anteriors.

Els responsables electorals de la consulta suspesa pel TC només evitaran aquest pagament si renuncien a la seva responsabilitat abans que transcorrin 24 hores des que les multes es publiquin al Butlletí Oficial de l’Estat. Si no ho fan, a partir de l’endemà, començaran a pagar. El ventall de multes comença en 3.000 euros, però el ple ha optat per la franja superior davant «les greus conseqüències que per a l’interès general suposa la possibilitat que es porti a terme» la consulta.

Tres dies per al·legar

És la primera vegada que l’alt tribunal imposa aquestes multes sense sentir les parts. Ara el fiscal i els afectats disposen de tres dies per presentar al·legacions, i després el tribunal les «aixecarà, confirmarà o modificarà». En els seus actes, els magistrats entenen que aquest termini evita «qualsevol indici repressiu o de càstig» en les quantitats fixades.

Notícies relacionades

Els magistrats María Luisa Balaguer, Juan Antonio Xiol i Fernando Valdés –els dos últims van considerar inconstitucionals les noves armes amb què el PP va dotar el TC– sostenen que les multes coercitives poden situar el tribunal en «un paper que desdibuixa la seva naturalesa primària», però en aquest cas admeten la seva idoneïtat per remoure una situació que porta a ignorar la «força executiva» de les seves sentències.

El tribunal ha remès a la fiscalia l’actuació dels síndics i dels responsables electorals. El ministeri públic ja es va querellar contra Marc Marsal, Jordi Matas, Marta Alsina, Tània Verge, Josep Pagés, Josep Costa i Eva Labarta per usurpació de funcions, desobediència i malversació.