CONCLAVE DE REBUIG AL GOVERN

Carmena no assistirà a l'assemblea de Podem i Colau s'ho pensa

La Diputació de Saragossa els denega l'espai sol·licitat al considerar-la una "cimera proreferèndum"

Al conclave assistirà una delegació del PDECat, un diputat d'ERC, un de Compromís i un altre del PNB

2
Es llegeix en minuts

Assistència discreta, de moment, la confirmada a l'assemblea parlamentària organitzada per Units Podem per a aquest diumenge a Saragossa en protesta contra la "repressió" del Govern a Govern Catalunya. El conclave pretén reunir els parlamentaris del màxim nombre de forces polítiques i els alcaldes de les ciutats més nombroses, però de moment, la convocatòria està tenint una acollida tèbia. El primer 'no' fue del PSOE i ara se sumen altres absències destacades.

Fonts de l'Ajuntament de Madrid han confirmat a aquest diari que la seva alcaldessa, Manuela Carmena, no assistirà a la cita. El consistori barceloní ha explicat que la presència de l'alcaldessa, Ada Colau, no està prevista per ara en l'agenda i que, encara que no està completament descartat, trobar un forat pot ser complicat entre els actes de la festa major, la Mercè, informa Roger Pascual.

L'absència de les alcaldesses del canvi s'uniria a l'escassa acollida de la iniciativa, presentada aquest dilluns pel secretari general, Pablo Iglesias, i el líder dels comuns, Xavier Domènech, per visualitzar un bloc contra l'actuació del Govern a Catalunya. 

Els morats només han aconseguit sumar els partits independentistes i nacionalistes (ERC, PNB, PDECat i Compromís), que, no obstant, envien, la majoria, una representació mínima. No hi anirà el PSOE, la principal força a la qual Podem apel·lava. Els socialistes sostenen que cap Estat de la UE acceptaria "trossejar" la sobirania i conviden els podemistes a presentar la seva visió en el marc de la comissió territorial (taula de diàleg) que aquest dijous s'ha constituït formalment al Congrés dels Diputats

Canvi de lloc

A la discreta resposta dels partits s'hi ha sumat aquest dijous un revés de l'Administració. Podem es veu obligat a buscar un espai alternatiu per celebrar la seva assemblea parlamentària. Els morats havien sol·licitat el lloguer de la Ciutat Escolar Pignatelli, que depèn de la Diputació de Saragossa, però el consell d'administració les va denegar la petició al considerar que l'objectiu és "una cimera proreferèndum". La decisió es basa en el criteri del jutjat contenciós administratiu número 3 de Madrid pel qual es va suspendre un acte similar a la capital.

Fonts podemistes confirmen que, després de l'estupefacció inicial, estan preparant l'organització en un lloc alternatiu a la mateixa ciutat, ja que a pocs dies de la celebració prefereixen no canviar també la ciutat per alterar el mínim possible els plans de viatge dels assistents.

Notícies relacionades

ERC estarà representada pel diputat Jordi Salvador i el senador Jordi Martí. El PNB hi enviarà el diputat Mikel Legarda. Els socis electorals valencians, Compromís, la diputada Maria Sorlí. El PDECat, els diputats Carles Campuzano, Ferran Bel i el senador Josep Lluís Cleries. 

Les files d'Units Podem estaran compostes en bona mesura per parlamentaris al Congrés i de l'Assemblea de Madrid, amb una forta presència del corrent d'Anticapitalistes liderats per l'eurodiputat Miguel Urbán i IU. També ha confirmat la seva presència la portaveu de l'Ajuntament de la capital, Rita Maestre.