debat sobiranista

Units Podem demana una assemblea de parlamentaris abans de l'1-O

Iglesias i Domènech criden la resta de partits per impulsar un referèndum

Els morats intenten contrarestar la comissió del PSOE i obligar-lo a triar bàndol

periodico

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Proposta d'inspiració històrica per desencallar el conflicte independentista. Units Podem proposa crear una assemblea parlamentària abans de l'1-O, amb una crida a tots els partits, per promoure un referèndum pactat a Catalunya i deixar sol el Govern espanyol en l'estratègia de “repressió” contra la consulta. La fórmula reprodueix la solució ideada per Francesc Cambó el 1917 amb què va convèncer el rei Alfons XIII per crear el primer Govern de concentració de la història a Espanya, que va posar fi als torns polítics de la Restauració.

El cap dels liles, Pablo Iglesias, i el líder dels comuns, Xavier Domènech, han fet pública la seva proposta aquest dilluns a Madrid després d'un conclave al més alt nivell al qual no van convidar el màxim representant de Podem, Albano Dante Fachin. Tenen la intenció de posar en marxa aquesta assemblea abans de l'1-O, òrgan que estaria integrat pels diputats, senadors, diputats autonòmics i alcaldes de municipis de més de 50.000 habitants.

Iglesias i Domènech van contactar durant el cap de setmana amb els dirigents de la resta de forces polítiques per convidar-los a sumar-se al projecte, però a l'hora d'exposar-lo en públic, dilluns, han dit que continuen sense respostes. El PSOE, líder de l'oposició, ha respost poc després que cap Estat de la UE permetria la fragmentació d'Espanya i ha convidat Podem a portar aquesta idea als treballs de la comissió Catalunya, que aquest dimarts sortirà recolzada al Congrés per la majoria de grups parlamentaris. En aplicació de l'article 53 del reglament no caldrà que sigui validada en ple, de manera que la votació d'aquest dimarts constitueix un suport d'alt valor polític a la que és, ara com ara, l'única via política amb prou consens per prosperar.

C's ha lamentat no haver sigut contactat i ha demanat propostes "realistes". El PDECat ha donat la benvinguda a la iniciativa, però amb cauteles. 

Menyspreu a Fachin

Els morats, que van donar a conèixer la seva proposta justament el dia abans que el PSOE va aconseguir tirar endavant la comissió Catalunya al Congrés, prefereixen no esperar que es constitueixi, cosa que previsiblement passarà després de l'1-O i adverteixen que tiraran endavant la seva proposta encara que els socialistes no els recolzin.

Notícies relacionades

La voluntat de situar el PSOE davant el dilema de recolzar el PP o Podem ha estat cristal·lina en la presentació, quan la portaveu, Irene Montero, ha plantejat que estaven a l'espera que els socialists triessinn “en quin bàndol estan”.

Iglesias ha reclamat “eixamplar la democràcia”, mentre que Dante Fachin li ha retret que no l'haguessin convidat al conclave. "Aquesta és la plurinacionalitat que entenen. És una llàstima, no tant per Podem Catalunya sinó per Podem”, ha lamentat el líder de Podem a aquest diari.