debat sobiranista

On votar en el referèndum de Catalunya: hi ha cens universal

A la llista de punts de votació hi ha centre cívics titularitat de l'Ajuntament de Barcelona

zentauroepp40340474 roda premsa govern   urna   foto danny caminal170929132225

zentauroepp40340474 roda premsa govern urna foto danny caminal170929132225

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿On votar en el referèndum sobre la independència de Catalunya? El conseller de Presidència, Jordi Turull, ha resolt aquesta incògnita el mateix 1 d'octubre a les vuit del matí a l'anunciar l'adopció del "cens universal", cosa que significa que qualsevol inscrit en el cens podrà votar en qualsevol punt de votació obert. L'únic que haurà de fer és identificar-se amb el DNI o el passaport.

■ Referèndum a Catalunya: últimes notícies en directe

Turull també ha explicat que es podrà votar amb paperetes impreses a casa (sempre que siguin les oficials) i fins i tot sense sobre. "Les urnes translúcides garanteixen el secret de vot", ha postil·lat.

En els últims dies, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, havia anat anunciant diferents vies per saber on votar, que van anar quedant inoperatives una darrere l'altra per mandat judicial.

L'última d'elles va ser una aplicació per a mòbils Android a la qual ja no es pot accedir.

Llista de punts de votació

La majoria de censats a Barcelona tenien assignat el seu col·legi electoral habitual, els que corresponen al Consorci d'Educació de Barcelona -controlat per la Generalitat-, i repetien fins i tot el número de taula i de secció (cosa que fa sospitar que s'ha tingut accés al cens electoral). Els canvis s'havien produït entre els que solien votar en centres concertats. En molts casos se'ls havia transferit a altres col·legis titularitat de la Generalitat o fins i tot a centres del departament de Salut (cosa que també es donava a Lleida, on el socialista Àngel Ros ha declinat cedir espais municipals).

Notícies relacionades

Els que votaven en centres cívics diversos havien sigut reubicats en altres locals de la Generalitat, encara que a la llista de punts de votació també n'hi ha alguns titularitat de l'Ajuntament, com el centre cívic Matas i Ramis. Al ser un equipament municipal obert els diumenges ningú hauria de donar-ne les claus, i per tant tècnicament no se cediria. Fonts de l'Ajuntament defensen que ningú els ha facilitat cap llista i que si hi figuren centres cívics correspon al Govern explicar com ho faran. I destaquen que, en qualsevol cas, es compliria la idea d'Ada Colau de facilitar que a Barcelona es pugui votar sense posar en risc a l'ajuntament ni els funcionaris, ja que ningú hauria d'autoritzar les entrades i sortides del recinte. 

Ateneu L'Harmonia

L'Ateneu L'Harmonia també figura a la llista. El consistori en va traspassar la gestió fa tres anys a la Federació d’Entitats Socioculturals i de Lleure de Sant Andreu de Palomar, col·lectiu que va emetre el 14 de setembre un comunicat oferint les seves instal·lacions per a l'1-O.