ERC i el PDECat estudien anar-se'n de les institucions a Madrid

Els diputats independentistes abandonen l'hemicicle del Congrés després de les detencions de la Guàrdia Civil

Els representants d'En Comú Podem es plantegen tornar a Barcelona i no assistir al ple de dijous

abertran40195551 madrid  20 09 17  sesion de control al gobierno en el congre170920092431

abertran40195551 madrid 20 09 17 sesion de control al gobierno en el congre170920092431

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra / Madrid

Convulsió al Congrés dels Diputats. Les detencions d'aquest dimecres a CatalunyaCatalunya han coincidit amb la sessió de control al Govern central i els grups catalans han reaccionat amb determinació per expressar el seu profund malestar amb les operacions de la Guàrdia Civil.

Els diputats d'ERC i el PDECat han abandonat l'hemiciclePDECat  després de les intervencions dels seus representants, Gabriel Rufián i Ferran Bel, respectivament. Després de sortir de la sessió, les forces independentistes han anunciat que es plantejaran si han de seguir assistint a l'activitat de les institucions parlamentàries a Madrid o, directament, renunciar a participar-hi i tornar a Catalunya. En aquests moments els responsables d'ERC estan reunits per prendre una decisió al respecte. També el PDECat reflexiona sobre si han de tornar a Barcelona.

La "humiliació" i les "línies vermelles"

“Després del que ha passat avui ens plantejarem la nostra continuïtat en aquesta cambra”, ha anunciat el portaveu de PDECat, Carles Campuzano, que ha acusat Mariano Rajoy “d'humiliar” la societat catalana.

Els diputats d'En Comú Podem també avaluen possibles escenaris. Volen analitzar si els seus vots són clau en el ple d'aquest dijous o si poden tornar temporalment a Barcelona en gest de protesta. També hi ha la possibilitat que només tornin a Catalunya alguns diputats, en cas que la votació estigui ajustada. Entre els debats previstos al ple hi ha el de totalitat sobre la ‘llei mordassa’.

Notícies relacionades

El líder dels comuns també valora en aquests moments amb el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, una resposta coordinada del grup confederal. Iglesias considera que els fets d'aquest dimecres són insostenibles i demostren que a Espanya "hi haurà presos polítics". 

Domènech ha lamentat que s'hagin passat “totes les línies vermelles” i ha anunciat que estan sospesant quina decisió prendre. “En els pròxims minuts ens plantejarem què fem. Si ens en anem a Barcelona o ens quedem aquí. En les pròximes hores decidirem de quina manera actuem, però no dubtin que actuarem”, ha anunciat.