La fiscalia demana al TSJC que ordeni als ajuntaments treure els cartells pro 1-O

La querella contra els presidents de l'AMI i de l'ACM augmenta la pressió contra els municipis

També reclama el tancament de les webs per promoure un referèndum il·legal

zentauroepp39989553 gra111 madrid  7 9 2017  el fiscal general del estado  jos  170913134408

zentauroepp39989553 gra111 madrid 7 9 2017 el fiscal general del estado jos 170913134408 / FERNANDO VILLAR

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat / Madrid / Barcelona

La Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha augmentat la pressió sobre els municipis catalans partidaris del referèndum de l'1 d'octubre. En la querella presentada aquest dijous contra Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de l'Associació de Municipis per la Indepèndencia (AMI), i el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i regidor de Premià del Mar, Miquel Buch, se sol·licita com a mesura cautelar que s'enviï un nou ofici als regidors catalans. En aquesta ocasió, l'ordre indica retirin tots els cartells que promoguin la participació en la consulta o, fins i tot, el 'sí'.

En concret, la querella, presentada per delictes desobediència, prevaricació i malversació, sol·licita que s'imparteixin als regidors "les instruccions precises per impedir que es faciliti qualsevol recurs personal o material per a la celebració del referèndum, i singularment la prohibició d'imprimir, col·locar o difondre per qualsevol mitjà cartells de foment de la participació o a favor del 'sí'; havent de retirar, en el seu cas, els que ja s'hagin col·locat".

La querella es presenta en el tribunal superior català, per la condició de diputada de Lloveras, sol·licita com a mesures cautelars que cessi l'activitat de les webs municipisindepencia.cat i acm.cat, perquè promouen un referèndum il·legal secessionista. Aquesta mesura ha de ser adoptada respecte "a qualsevol mitjà de comunicació telemàtic, xarxa social o web que realitzi la mateixa activitat". Per curar-se en salut, precisa que si el prestador de servei d'allotjament de les webs està fora d'Espanya que es requereixi als intermediaris espanyols el bloqueig de l'accés.

Entre les mesures cautelars es preveu l'exigència de fiança a Lloveras i Buch i, en el seu cas, "l'embargament de béns en la quantitat o pel valor que prudencialment es fixi". A més, s'insisteix en la instrucció enviada a la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra perquè requisin urnes, sobres electorals, manuals per als membres de les meses electorals, impresos electorals, cartells de participació i elements informàtics.

Actes de promoció i organització

La fiscalia atribueix als responsables de l'AMI i l'ACM d'haver "realitzat actes inequívocs de promoció i organització d'aquesta inconstitucional convocatòria referendària". Així, assenyala que "a penes uns minuts després d'haver sigut aprovats", la llei del referèndum i el decret de convocatòria des del compte de correu ami@ami.cat es va enviar una comunicació a tots els alcaldes per promoure decrets de l'alcaldia en suport a la consulta.

El dia 10 de setembre, Lloveras va remetre un nou correu electrònic als alcaldes en què feia arribar als alcaldes un informe sobre la llei del referèndum del SitxCat (grup de funcionaris públics vinculat a l'Assemblea Nacional Catalana) per analitzar la incidència que té en les administracions locals, en què es defensava la legalitat de la consulta. El dia 12, en un altre 'mail', s'informava del començament de la campanya electoral i s'enviaven els cartells electorals.

"Amb aquestes conductes els querellats, com a responsables públics municipals i màxims responsables de les seves respectives associacions, han posat de manifest el seu total menyspreu davant els reiterats pronunciaments del Tribunal Constitucional, i la seva ferma i inequívoca intenció d'utilitzar les plataformes d'AMI i AMC per instar de forma decidida i rellevant centenars d'alcaldes perquè promoguin l'organització i la celebració d'un referèndum clarament inconstitucional", afirma el fiscal.

Notícies relacionades

Ho han fet, prossegueix la querella, "dictant les corresponents resolucions administratives obertament il·legals, i comprometent amb això una pluralitat indeterminada de recursos personals i una quantitat rellevant de recursos materials, amb una clara finalitat delictiva".

Contra la sindicatura electoral

La fiscalia també ha interposat una nova querella contra els membres de la sindicatura electoral, a qui atribueix la comissió dels delictes d'usurpació de funcions públiquesdesobediència i malversació. La fiscalia ha decidit actuar d'ofici contra els encarregats de vetllar pel desenvolupament del referèndum, malgrat que el Tribunal Constitucional havia donat 48 hores als querellats perquè al·leguessin abans de decidir si actuava contra ells per desobediència. L'alt tribunal podia haver optat per multar-los, suspendre'ls o remetre les actuacions a la fiscalia, com ja va fer en dues ocasions contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.