EL POLS SOBIRANISTA

La Generalitat cessa el president del Consorci d'Educació de BCN en plena recerca de locals per al referèndum

La consellera, Clara Ponsatí, ferma defensora de la consulta, assumirà les funcions fins ara exercides per Lluís Baulenas

zentauroepp40087374 pla obert de la taula de la sala de premsa del departament d170913092859

zentauroepp40087374 pla obert de la taula de la sala de premsa del departament d170913092859

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La Generalitat registra una nova baixa coincidint amb la recta final cap al referèndum convocat per a l'1 d'octubre. El 'Diari Oficial de la Generalitat' ('DOGC') ha publicat aquest dimecres el cessament del president del Consorci d'Educació de Barcelona, Lluís Baulenas, i les seves funcions seran assumides per la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, precisament nomenada el mes de juliol passat pel seu ferm compromís amb l'1-O després de la renúncia de Meritxell Ruiz.

Baulenas mantindrà el càrrec de secretari general de la Conselleria, al qual va accedir després de que Ponsatí va ser nomenada consellera.

El cessament del fins ara president del Consorci d'Educació de Barcelona té lloc en plena recerca de locals per al referèndum. De fet, la capital catalana és un dels municipis que avui dia no han garantit els mateixos punts de votació per al referèndum que en unes eleccions. L'alcaldessa, Ada Colau, ha demanat garanties a la Generalitat per no posar en risc ni la institució ni els funcionaris.

Una via per a això és que la Generalitat utilitzi edificis de la seva titularitat sense obligar l'ajuntament a cedir els seus, ja que l'Administració autonòmica disposa d'una àmplia xarxa d'immobles que poden ser punts de votació, com ja es va demostrar amb la consulta participativa del 9 de novembre del 2014.

Edificis del Consorci

Entre aquests edificis destaquen els centres educatius públics d'infantil, primària, ESO i postobligatòria, gestionats pel Consorci d'Educació: aquest ens està participat en un 60% per la Generalitat i en un 40% per l'ajuntament.

Ara el Govern ha cessat el màxim representant d'aquest òrgan i l'ha reemplaçat per Ponsatí, en qui recauria en última instància la decisió d'obrir instituts gestionats pel Consorci.

La data de la firma del cessament és de dimarts, si bé Baulenas va participar en el dispositiu d'inici del curs escolar i va atendre els mitjans per valorar-lo.

Llavors va declinar detallar el posicionament de l'ens públic davant el referèndum de l'1 d'octubre, i va remarcar: "El que és més destacable avui és l'inici del curs".

La consellera, pocs dies després de ser nomenada, va garantir l'obertura dels col·legis electorals perquè els catalans puguin "votar en llibertat". Ponsatí ha evitat aquest dimecres comentar el cessament de Baulenas i, en declaracions a TV-3, s'ha limitat a destacar que "els directors (dels centres educatius) no hauran de fer res especial en el referèndum", com tampoc intervenen quan hi ha eleccions. "Els locals es posen al servei de la ciutadania perquè són de la ciutadania, però els directors en concret en els processos electorals no hi intervenen", ha recalcat.

Preguntada per qui obrirà els col·legis, la titular d'Ensenyament ha garantit que ho farà el Govern "amb l'ajuda dels ajuntaments", i ha desmentit que el seu departament estigui fent preparatius per al referèndum.

La Conselleria ho desvincula de l'1-O

Notícies relacionades

La Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat ha emès un comunicat en què desvincula del referèndum de l'1 d'octubre la destitució de Baulenas al capdavant del Consorci d'Educació de Barcelona. Fonts del departament han assegurat a Europa Press que es tracta d'"un canvi intern per visualitzar el departament al Consorci", i han recordat que Baulenas es manté com a 'número 2' de la Conselleria.

En l'escrit, argumenten que els estatuts d'aquest organisme, integrat per l'ajuntament i la Generalitat, estableixen que la presidència és designada per la titular d'Ensenyament. De fet, Ponsatí ha assegurat que ha assumit la presidència per "poder participar activament en la gestió executiva de l'organisme responsable de l'ensenyament de la ciutat".