LA DIFUSIÓ DEL PROCÉS

El Govern contracta un 'lobby' dels EUA investigat pel 'Russiagate'

La firma va ser subcontractada per Michael Flynn per ajudar el règim de Turquia

La Generalitat pagarà 60.000 dòlars mensuals fins al 14 de novembre pels serveis de SGR Government Relations and Lobbyng

rjulve37849824 gra395  washington  28 03 2017   el presidente de la general170909192133

rjulve37849824 gra395 washington 28 03 2017 el presidente de la general170909192133 / LENIN NOLLY

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Només unes setmanes abans que el Parlament aprovés la llei del referèndum, suspesa més tard pel Tribunal Constitucional, la Generalitat va fer un gir a la seva estratègia per promoure el projecte sobiranista als Estats Units amb la contractació d’un nou 'lobby'. Els seus representants van firmar el 15 d’agost passat un contracte de tres mesos prorrogables amb SGR Government Relations & Lobbyng per «recolzar els actuals esforços de comunicació» i «reforçar les relacions entre els dos governs i les seves comunitats empresarials».

    

SGR és una firma relativament nova que està sent investigada pel 'Russiagate' a l’haver tingut com a client un dels protagonistes d’aquest escàndol. Creada el 2014 pel consultor en comunicació Jim Courtovich, que va treballar abans per a diversos congressistes republicans, només ha tingut l’Aràbia Saudita i Etiòpia com a clients internacionals.

Tots els governs estrangers que fan 'lobby' als Estatsb Units, siguin nacionals o regionals, han de donar compte de les seves activitats al Departament de Justícia per complir amb la llei de registre d’agents estrangers. Des del 2013, l’Executiu català havia treballat a l’Amèrica del Nord amb Independent Diplomat (ID), un 'lobby' especialitzat en processos d’autodeterminació i resolució de conflictes, al qual ha pagat més d’1,6 milions d’euros. Però es desconeix si aquesta relació continua. La Generalitat no ha volgut aclarir-ho a aquest diari ni tampoc explicar per què s’ha contractat un nou 'lobby'.

En aquest sentit, el secretisme sol ser la norma. Els responsables de la Delegació del Govern de Catalunya als Estats Units rarament parlen amb la premsa sobre els seus contactes institucionals. Esgrimeixen que no volen que la diplomàcia espanyola se n’assabenti i torpedini les seves gestions. «Treballem amb 'lobbies' perquè és la manera habitual que utilitzen els governs als Estats Units per avançar en els seus interessos polítics i comercials», assegura una font de l’Executiu català a manera de comunicat amb punt final.

Les dates del nou contracte deixen, no obstant, pocs dubtes sobre les pretensions del Govern, que fa anys que busca sense gaire èxit suports internacionals per a la independència. La relació amb SGR es prolongarà fins al 14 de novembre, un període que cobreix totes les dates crítiques del procés, inclòs l’1-O i la ressaca posterior. A canvi dels seus serveis, la Generalitat pagarà 60.000 dòlars al mes (49.800 euros), més del que havia pagat fins ara a ID. «Els governs estrangers paguen normalment entre 10.000 i 50.000 dòlars mensuals. Tot depèn de quins serveis es contractin, però 60.000 em sembla molt, és una xifra molt alta», diu Paul Miller des del Lobbying Institute, una associació que representa més de 300 'lobbie's a Washington.

    

 

CASA REIAL SAUDITA

Per aquests diners, quatre treballadors de SGR representaran els interessos de la Generalitat, segons els documents consultats. Però ho faran a temps parcial perquè també porten la carpeta del Govern d’Etiòpia, un dels molts règims repressius de l’Àfrica. Fins a finals del 2016, SGR va tenir també a la seva cartera la Casa Reial saudita, que li va pagar 45.000 dòlars al mes per conscienciar els membres del Congrés i l’Executiu nord-americà de la «importància crítica que (l’Aràbia Saudita) té per als interessos econòmics i de seguretat dels Estats Units».

SGR no és un dels grans l'obbies' de Washington. De fet, era gairebé totalment desconegut fins que el 25 d’agost, deu dies després que la Generalitat contractés els seus serveis, es va publicar que el fiscal especial que investiga la trama russa ha requerit judicialment SGR que doni explicacions i aporti documents sobre el treball que va fer per al lobby de Michael Flynn, el destituït assessor de seguretat nacional de Donald Trump i un dels personatges clau del 'Russiagate'. La seva empresa, el Flynn Intel Group, va subcontractar al seu dia SGR perquè prestés serveis a Inovo BV, una companyia holandesa aparentment vinculada a la presidència turca.

Inicialment, el Flynn Intel Group va descriure l’encàrrec a SGR com un projecte per promoure el bon clima empresarial a Turquia, segons el 'Washington Post'. Però més tard i sota pressió, Flynn va declarar formalment que el treball consistia en una campanya per conscienciar els nord-americans sobre Fethullah Gullen, el clergue turc exiliat a Pennsilvània al qual Erdogan acusa de ser responsable del fallit cop d’Estat al seu país.

OBAMA I EL REI 

Notícies relacionades

En els últims anys, la Generalitat ha invertit molt temps i diners a mirar d’aconseguir aliats per al seu projecte secessionista als Estats Units, i encara que ha aconseguit el suport d’uns quants congressistes, el seu èxit ha sigut molt limitat. Fa dos anys, Barack Obama va defensar la unitat d’Espanya durant la seva reunió amb el Rei a la Casa Blanca, una escena que es podria repetir quan Mariano Rajoy sigui rebut per Trump el 26 de setembre. Tampoc van fructificar els seus intents perquè el Centre Carter s’impliqués en el conflicte polític.  

 A diferència de la Generalitat, Espanya té als Estats Units un cos diplomàtic prou nodrit per accedir sense intermediaris al Departament d’Estat, la Casa Blanca o el Congrés. Actualment, no té cap 'lobby' contractat, segons els registres consultats, però sí que hi va recórrer en l’última dècada per internacionalitzar les seves empreses, promoure les olives andaluses i intervenir en el litigi sobre les restes d’un naufragi espanyol enfonsat a Florida.