PRIMERA VISITA OFICIAL

Dastis s'entrevista amb Raúl Castro per ultimar una visita dels reis a Cuba

Felip VI i Letizia podrien viatjar a l'illa "abans del febrer del 2018"

HAB801  LA HABANA  CUBA   06 07 2017 - Fotografia cedida por el Granma  el organo oficial del Partido Comunista  donde se ve al presidente de Cuba Raul Castro  d  saludando al ministro de Asuntos Exteriores y de Cooperacion de Espana Alfonso Maria Dastis Quecedo hoy  miercoles 6 de agosto de 2017  durante una reunion en La Habana  Cuba   Alfonso Dastis  cerro hoy su primera visita oficial a Cuba con el logro de haber concretado para principios de 2018 una esperada visita al maximo nivel a la isla  previsiblemente en enero y de los reyes Felipe VI y Letizia  EFE Estudios Revolucion   SOLO USO EDITORIAL NO VENTAS MEJOR CALIDAD DISPONIBLE

HAB801 LA HABANA CUBA 06 07 2017 - Fotografia cedida por el Granma el organo oficial del Partido Comunista donde se ve al presidente de Cuba Raul Castro d saludando al ministro de Asuntos Exteriores y de Cooperacion de Espana Alfonso Maria Dastis Quecedo hoy miercoles 6 de agosto de 2017 durante una reunion en La Habana Cuba Alfonso Dastis cerro hoy su primera visita oficial a Cuba con el logro de haber concretado para principios de 2018 una esperada visita al maximo nivel a la isla previsiblemente en enero y de los reyes Felipe VI y Letizia EFE Estudios Revolucion SOLO USO EDITORIAL NO VENTAS MEJOR CALIDAD DISPONIBLE / .. (EFE)

3
Es llegeix en minuts

El ministre d'Afers Exteriors d'Espanya, Alfonso Dastis, va tancar la seva primera visita oficial a Cuba amb l'èxit d'haver concretat per a principis del 2018 una esperada visita al màxim nivell a l'illa, previsiblement al gener i dels reis Felip VI i Letizia. Dastis va mantenir una intensa agenda que va culminar amb una reuinió de més de dues hores amb el president Raúl Castro, que va aprofitar el viatge del canceller Bruno Rodríguez a Madrid l'abril passat per enviar una invitació formal als reis d'Espanya i al president del Govern, Mariano Rajoy, per visitar l'illa.

La trobada amb el mandatari cubà es va desenvolupar en un "ambient de gran cordialitat", va assenyalar Dastis a la premsa des de l'aeroport de l'Havana, abans de sortir cap a Tallinn (Estònia) a la cimera informal de ministres d'Exteriors de la Unió Europea. Sobre aquesta visita d'alt nivell, el ministre Dastis no va ser gaire explícit en les seves declaracions a la premsa, però sí que va dir que la invitació va ser de "cap d'Estat a cap d'Estat", per la qual cosa "no tindria res d'estrany" que fossin Felip VI i Letizia els que visitessin primer Cuba, en comptes de Rajoy.

L'opció dels reis també sembla la predilecta de les autoritats cubanes, ja que en les paraules prèvies a la reunió entre els dos ministres d'Exteriors, el canceller cubà es va referir expressament a una visita dels reis.

Primera visita

La visita de Felip VI a Cuba seria important per a l'antiga colònia, ja que el seu pare, el rei emèrit Joan Carles I, només va estar a l'Havana el 1999 per assistir a una Cimera Iberoamericana, a la qual també va participar l'aleshores president José María Aznar. L'única visita oficial d'un president del Govern espanyol a Cuba va ser la de Felipe González el 1986.

Mentre va ser president de Cuba, Fidel Castro, declarat "joancarlista", sempre va voler rebre una visita d'Estat de Joan Carles I, però mai es va concretar perquè la relació entre Espanya i Cuba es va tensar durant el govern d'Aznar (1996-2004), que va impulsar a la Unió Europea (UE) la "posició comuna", una restrictiva política respecte a Cuba.

Encara que no va precisar dates per a aquesta visita de màxim nivell, Dastis va subratllar que es treballa amb "un horitzó temporal clar", abans del febrer del 2018, quan Raúl Castro abandoni el càrrec de president, ja que va ser ell qui va cursar la invitació als caps d'Estat i de Govern d'Espanya. "Pot ser perfectament a principis d'any", va puntualitzar.

Vincles econòmics

Notícies relacionades

La visita real arribaria en un moment de "dinamització" dels nexes bilaterals, amb més col·laboració política -impulsada amb la firma l'any passat del primer acord de diàleg polític i cooperació Cuba-UE i de  vincles econòmics i empresarials més grans. Per conèixer les seves inquietuds, el ministre va obrir la seva jornada amb una trobada amb representants de l'Associació d'Empresaris Espanyols de Cuba (AEEC), l'única d'aquest tipo legal a l'illa i que compta amb més de 230 firmes registrades.

Espanya és el país amb més empreses mixtes a Cuba, és el seu tercer soci comercial amb un intercanvi de 1.300 milions de dòlars el 2016 -només darrere de la Xina i Veneçuela-, i un dels seus principals inversors sobretot en el turisme, encara que vol ampliar el seu paper en sectors com a construcció, energia i serveis financers. No obstant, els proveïdors espanyols arrosseguen des de fa dos anys impagaments de l'Estat cubà, amb seriosos problemes financers i de liquiditat que el van portar l'any passat a la seva primera recessió en 23 anys.