LES DESPESES DE LES INSTITUCIONS

Les dietes vacacionals dels diputats

Congrés, Senat i nou parlaments autonòmics paguen complements salarials en l'inhàbil mes d'agost

La Cambra andalusa va rebutjar una proposta de Podem per suprimir aquesta retribució durant la parada estival

zentauroepp38356985 madrid 05 05 2017 politica pleno del congreso   en la imagen170827205039

zentauroepp38356985 madrid 05 05 2017 politica pleno del congreso en la imagen170827205039 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico / Julia Camacho / Barcelona / Sevilla

Una gran majoria de ses senyories els diputats percebran en les seves nòmines d'aquesta setmana la corresponent dieta per desplaçamentmanutenció o allotjament, com els altres 11 mesos de l'any. Això no cridaria l'atenció si no fos perquè molts parlaments han estat tancats o a mig gas durant l'agost, és a dir, sense un volum de feina equiparable al del resta de mesos.

Per no caure en generalitzacions injustes, comencem per reconèixer els que donen exemple. Els parlaments de les CanàriesExtremaduraMadridMúrcia i Navarra no abonen dietes fixes mensuals en tot l'any, sinó que, en alguns casos, compensen els seus diputats amb una quantitat variable en funció del quilometratge recorregut amb els seus vehicles particulars per a l'exercici de la seva activitat pública. I a Astúries, les Balears i la Comunitat Valenciana, sí que existeixen complements fixos però no es cobren a l'agost.

El Congrés, el Senat i les altres nou cambres autonòmiques, entre elles el Parlament de Catalunya, mantenen el pagament d'aquestes indemnitzacions fins i tot en l'inhàbil mes d'agost. A les Corts la quantitat de la dieta, lliure d'impostos, depèn de si el diputat o senador pertany a la circumscripció de Madrid (una mica més de 800 euros en aquest cas) o a qualsevol altra (una mica més de 1.800 euros), i es concedeix per afrontar "les despeses que els origini l'activitat de la Cambra". Les despeses de transport es cobren a part.

Criteris variats

Al Parlament la compensació és anual, prorratejada en 14 pagues, i oscil·la entre els 20.061,99 euros que reben els diputats que viuen a Barcelona i la seva àrea metropolitana i els 28.239,64 euros per als que viuen a més de 191 quilòmetres de la capital catalana. Idèntic barem, en funció de la distància respecte a la seu del legislatiu, s'utilitza a Andalusia i Aragó.

CantàbriaCastella i Lleó i la Rioja, el criteri que fixa les quantitats del complement salarial és el càrrec: diputat ras, membre de la Mesa, portaveu de grup parlamentari, president de comissió, etc. A Euskadi, la dieta s'abona en concepte de "despeses de locomoció" i la quantitat varia segons la circumscripció del diputat.

Els parlaments de Galícia i Castella-la Manxa tenen establertes dietes fixes 'urbi et orbi', per a tots els seus membres sense cap distinció. Però hi ha una diferència significativa entre els dos casos: mentre que els diputats gallecs cobraran aquesta setmana el mateix emolument de 2.587,39 euros de tots els mesos, els castellanomanxecs veuran retallat el seu dels 1.187 euros de la resta de mesos a només 350 euros.

El debat sobre la lògica o no de mantenir aquestes 'dietes vacacionals' va irrompre al Parlament andalús de la mà de Podem, que va plantejar per enèsima vegada la conveniència de suprimir el pagament de complements a l'agost i el desembre (també inhàbil). La iniciativa ni tan sols va arribar a salvar el tràmit inicial i la Mesa de la Cambra -formada per tots els grups polítics però on IU no té vot- la va fer enrere.

Encara més, en la mateixa reunió, els diputats del PP, el PSOE i també de Ciutadans van aprovar una pujada de sou de l'1% per a tots els treballadors del Parlament. Podem va demanar que es distingís entre funcionaris i polítics, perquè només als primers se'ls incrementés el sou. Però les tres formacions van al·legar que es tractava de complir el que disposen els Pressupostos de l'Estat, i van decidir que funcionaris i polítics anessin en el mateix paquet. El representant de Podem es va negar a participar en la votació.

Agenda buida a l'agost

Notícies relacionades

L'únic acte oficial a l'agenda dels diputats a l'agost és la commemoració de la mort de Blas Infante, considerat pare de la pàtria andalusa, i ni tan sols es porta a terme al Parlament. L'agenda formal de la Cambra és buida des del 28 de juliol. D'aquesta forma, al mantenir-se impol·luta, la nòmina d'un diputat andalús aquest mes de vacances podria acostar-se els 6.000 euros en funció de la seva participació en comissions o el seu lloc de procedència, i fins i tot superar-los si s'hi acumulen funcions addicionals o triennis.

Segons el règim econòmic recollit en el reglament del Parlament autonòmic, les dietes sense justificar serveixen per "sufragar les despeses que genera la seva activitat" i "complir eficaçment i dignament les seves funcions". Aquests complements, que no es publiquen al Portal de la Transparència andalús, se sumen a les nòmines dels diputats, que tenen un sou base de 3.050,49 euros. El salari final s'incrementa pels complements, que van des dels 1.552 euros que percep el president de la Cambra fins als 177,61 euros dels secretaris de les comissions, passant pels 495,99 euros que reben els presidents de les comissions.