Rajoy i Puigdemont reprenen el pols després del dol terrorista

El líder del PP exigeix a la Generalitat que renunciï al seu "projecte radical"

El president català aposta per una "transició curta" si guanya el 'sí' l'1-O

undefined39823869 gra059 cerdedo cotobade  pontevedra   27 08 2017   el presid170827134201

undefined39823869 gra059 cerdedo cotobade pontevedra 27 08 2017 el presid170827134201 / Lavandeira jr

4
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Final de la treva. El parèntesi de pau política que Mariano Rajoy i Carles Puigdemont van obrir per la necessitat de resposta conjunta davant el terrorisme es tanca. Cap dels dos va utilitzar aquest cap de setmana l’atac gihadista com a arma llancívola, però tots dos van voler evidenciar que, passat el pitjor dels atemptats, el pols pel desafiament independentista continua vigent. Els dramàtics esdeveniments a Barcelona i Cambrils no han variat els seus divergents fulls de ruta.

Per si hi havia cap dubte, Rajoy va fixar la seva posició en el míting d’inici del nou curs polític ahir a Cotubedo (Pontevedra). El president va evitar furgar en la polèmica esbroncada que el Rei i el Govern s’havien emportat unes hores abans, a la manifestació de dissabte a Barcelona.

«Les ofenses d’alguns, no les hem escoltat», va minimitzar. Conscient que la societat penalitza l’ús partidista del terrorisme va llançar la seva advertència al president des de l’arena política: «El que hauria de passar és que algunes polèmiques ràncies que no aporten res a la convivència s’oblidessin». Va sostenir que «Espanya no es pot parar ni es pararà pels fets de Barcelona» i va assegurar que si Puigdemont continua el seu pla cap a l’1-O el Govern actuarà per defensar la sobirania nacional, la Constitució i l’Estatut.

Si algunes esferes havien especulat amb la idea de congelar els plans independentistes, el president la va tallar a l’anunciar al Financial Times –just el dia abans de la concentració en què havia de coincidir amb Rajoy– que la Generalitat ja té 6.000 urnes preparades per a l’1-O. Va ser el seu missatge de resposta a Rajoy, que s’havia avançat amb la mateixa estratègia. Puigdemont va treure importància a les xiulades que hi va haver a la manifestació i les va circumscriure a la llibertat d’expressió. Però, també va mostrar al món que els atemptats terroristes a Catalunya no varien el seu full de ruta política.

La decisió no és intranscendent. Va evidenciar que, tot i que compartiria la manifestació amb el Rei i amb Rajoy malgrat la polèmica suscitada per la seva presència, aquesta unitat era només institucional. El desafiament independentista continua. Una altra prova és que ahir Puigdemont va afirmar, en una entrevista a ElNacional.cat, que li plantejarà a Rajoy una «transició curta» si venç el sí a la independència l’1-O.

EL GOVERN RECULL EL GUANT / El líder del PP va recollir el guant. «M’agradaria que alguns responsables polítics renunciessin als plans de ruptura, divisió i radicalitat. Això és, també, el que vol la majoria de la societat catalana», va adduir des del seu míting gallec, on va tornar a prometre que l’Executiu serà ferm en la defensa de la unitat d’Espanya. «No en tinguem cap dubte», va sentenciar.

De fet, Rajoy sap que els partits no tenen gran interès a tornar a endurir el Codi Penal retallant drets, i és conscient que la seva tornada a l’escola serà tortuosa. Quan torni de la cimera de París d’avui trobarà un Congrés que l’espera per posar-lo contra les cordes per la corrupció al PP.

El discurs basat en la recuperació econòmica, en el qual es volia recolzar abans de l’atemptat, va quedar desvirtuat pel nou escenari polític després dels atacs a Catalunya. Rajoy va tornar a suggerir –ja ho va fer divendres al Consell de Ministres– que el Govern obre la porta a reformes legislatives per dotar d’eines més eficaces a la lluita contra el terrorisme. No va anunciar quines mesures proposarà, però va demanar a l’oposició que les recolzi, cosa complicada.

Notícies relacionades

Quan, previsiblement dimecres, vagi a donar explicacions polítiques del finançament irregular al seu partit es trobarà en un hemicicle més hostil del que ja va combatre el primer any de legislatura. La sintonia acabada d’estrenar entre PSOE i Units Podem s’ha demostrat efectiva contra un PP sense aliats fixos i conscient que aquests socis discontinus s’allunyaran encara més a mesura que s’acostin els comicis autonòmics i municipals del 2019.

VACANCES O VIACRUCIS / El president arriba de forma abrupta al nou curs després d’un estiu convertit en un viacrucis. Va sortir prou airós de la declaració a l’Audiència Nacional al juliol, però el seu testimoni va esperonar l’oposició per exigir-ne la compareixença al Congrés. Després de la declaració, va haver de fer front a la reforma del reglament del Parlament amb un recurs al Constitucional, va tenir un atac de lumbago que el va fer arribar tard a l’audiència amb el Rei, i quan va anar a descansar a Galícia va haver de convocar un Consell de Ministres per intentar resoldre la vaga a l’aeroport del Prat en ple agost. L’únic ministre que no hi va anar va ser el d’Exteriors, Alfonso Dastis, que no va tornar de l’Equador, on s’allotjava amb la família a l’ambaixada espanyola. Era dimecres. Dijous els atemptats de Catalunya van posar fi definitivament al seu intent de vacances.