CONSEQÜÈNCIES DELS ATEMPTATS A CATALUNYA

Rajoy demana que tots els partits firmin el pacte antiterrorista

El president obre la porta a una reforma del Codi Penal per combatre el gihadisme

El cap de l'Executiu dona allargues a l'entrada dels Mossos d'Esquadra a Europol

rajoy

rajoy
dca4366

/

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Madrid

La unitat en la lluita contra el terrorisme ha de transcendir l’àmbit simbòlic i ser, també, eficaç. Si cal, amb reformes legislatives impulsades amb el màxim consens des del Parlament. Aquest és el missatge que el president del Govern va llançar ahir als partits.

A les portes de la manifestació d’avui a Barcelona que comptarà amb la presència de totes les forces polítiques, Mariano Rajoy va advertir que la unitat és alguna cosa més que una imatge i va fer una crida als partits que encara no han firmat el Pacte Antiterrorista. És un encàrrec per a Units Podem, ERC, el PNB i el PDECat, que hi assisteixen com a observadors però que no van subscriure el text (2015) perquè no comparteixen algunes mesures. 

Rajoy va pressionar des de la seva primera roda de premsa després dels atemptats de Barcelona i després va analitzar amb detall el que havia passat al Consell de Ministres. El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ja havia fet dilluns aquesta petició, però el president va anar un pas més enllà al suggerir que posarà sobre la taula una nova reforma del Codi Penal per perseguir amb més eficàcia un terrorisme gihadista que canvia les seves maneres d’atemptar.  Els morats ja van anunciar dilluns que no ho subscriuran. Els nacionalistes no van comprometre posicions.

MÉS QUE UNA FOTO

«Vull reiterar la crida a les forces polítiques que encara no han firmat. La unitat ha de ser alguna cosa més que la foto de dolor compartida. Han de ser reformes que dotin de millores la lluita contra aquesta plaga», va reclamar. 

Com és habitual, Rajoy va llegir la seva intervenció. No es pot pensar que les seves referències a «reformes», «millores» i «decisions al Parlament» fossin improvisades. Va al·ludir al Codi Penal, però es va negar a avançar quines mesures concretes plantejaria el Govern.

ALLARGUES ALS MOSSOS A EUROPOL

«Espanya ja ha revisat el Codi Penal dos cops i si és necessari tornarem a fer-ho en el futur. Els gihadistes modifiquen el seu funcionament i nosaltres hem de fer el mateix», va anunciar. L’advertència és substantiva ja que Podem i els nacionalistes es van negar a firmar-lo perquè el consideren ineficaç i retreuen que, darrere de la seguretat, es retallen drets. 

El president va passar de puntetes sobre la integració dels Mossos a Europol, acordada a la Junta de Seguretat de Catalunya al juliol. Va adduir que a cada país l’Europol hi té una oficina nacional que centralitza la informació. A Espanya depèn de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, els Mossos d’Esquadra i l’Ertzaintza hi tenen representants. Accedeixen per tant a la informació, però han de fer-ho a través  de la Policia. Si la fórmula és eficient o no, no és un debat que s’hagi de plantejar «en calent», va sostenir.

Notícies relacionades

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va acusar Rajoy, en una entrevista al Financial Times, de «fer política amb la seguretat» dels catalans per posar traves a les contractacions de nous mossos i al seu accés a Europol. Una recriminació a la qual fonts de la Moncloa citades per Europa Press van respondre amb aquesta lacònica frase: «Per responsabilitat i sentit comú ens remetem a l’extensa compareixença del president del Govern en roda de premsa».

Tant Rajoy com Puigdemont van convidar els barcelonins a sortir avui al carrer per plantar cara al terrorisme. Una convocatòria sobre la qual plana la incògnita de si certs sectors polítics aprofitaran la cita per llançar consignes contra la presència a Catalunya del Rei o de Rajoy. Segons el líder de l’ANC, Jordi Sànchez, «la millor resposta a la presència de caps d’Estat» és que els manifestants exhibeixin banderes amb crespons negres. No va dir quines banderes, però implícita va quedar la crida a lluir estelades.