MINISTERI DE L'INTERIOR

Zoido dona per desarticulada la cèl·lula terrorista que va atemptar a Barcelona i Cambrils

Entre detinguts i morts es considera que no té capacitat operativa per actuar

S'investiga si la massacre es va organitzar en països com França o el Marroc

zentauroepp39735042 gra030 madrid  19 8 2017   el ministro del interior  juan ig170819132744

zentauroepp39735042 gra030 madrid 19 8 2017 el ministro del interior juan ig170819132744 / JJGuillen

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Madrid

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha donat aquest dissabte per "desarticulada" la cèl·lula terrorista que va atemptar a Barcelona i Cambrils aquesta setmana, amb les detencions que s'han produït i la mort de diversos dels seus membres, o en l'explosió del xalet d'Alcanar (Montsià) o per trets dels Mossos. Fonts del departament han assenyalat que, encara que puguin quedar persones per identificar i detenir per la seva relació amb la cèl·lula, aquesta ja no disposa de capacitat per atemptar, i per tant se la considera desarticulada.

No obstant, les investigacions continuen, i el ministre, després de destacar la col·laboració existent des del primer minut entre totes les forces i cossos de seguretat de l'Estat, ha assenyalat que s'està en comunicació amb els serveis d'intel·ligència de "països amics" per "buscar connexions". Entre les indagacions obertes figura determinar si l'organització del pla per atemptar va poder partir de França o el Marroc, país del qual eren nacionals diversos dels autors.

En total han mort set dels terroristes, dos a Alcanar i cinc a Cambrils, i quatre més han sigut detinguts. Els noms dels integrants de la cèl·lula que han transcendit són, a més dels germans Oukabir, els de Said Aallaa (18 anys, de Ribes de Freser), Mohamed Hychami (24 anys, de Ripoll) i Younes Abauaaqoub (22 anys, de Ripoll). Aallaa i Hychami, igual que Moussa, van ser abatuts a Cambrils. 

Els Mossos lideren les indagacions

Notícies relacionades

Malgrat haver sigut el primer a donar per desarticulada la cèl·lula terrorista, el ministre s'ha negat a facilitar dades sobre la investigació dient que eren els Mossos els que la lideren sota la direcció de l'Audiència Nacional, encara que en les actuacions hi participessin des del primer moment tant la policia com la Guàrdia Civil, perquè l'objectiu comú de tots "és la seguretat de tots els espanyols".

Zoido ha aprofitat la compareixença per destacar la importància de la col·laboració ciutadana a través dels canals oberts pel Ministeri de l'Interior. Ha destacat que el Centre contra la radicalització del CITCO havia rebut 250 trucades de ciutadans alertant de qualsevol sospita que els havien despertat els seus veïns o coneguts. Ha afegit que algunes d'elles havien permès comprovar que es devien a persones ja sotmeses a seguiment com a conseqüència de la seva detenció prèvia.