Unitat política en el minut de silenci a la plaça de Catalunya

Autoritats i dirigents dels partits s'han concentrat per recordar les víctimes de l'atropellament a la Rambla

Representants de les diferents institucions polítiques durant el minut de silenci a Barcelona. / FERRAN NADEU / ATLAS VÍDEO

Representants de les diferents institucions polítiques durant el minut de silenci a Barcelona.
zentauroepp39726071 spain s king felipe vi  5thl   spanish prime minister marian170818121140
zentauroepp39726049 king felipe of spain and prime minister mariano rajoy observ170818121251
zentauroepp39726254 gra083  madrid  18 08 2017   el ministro de educaci n  cultu170818124335
zentauroepp39726124 madrid 18 08 2017 politica minuto de silencio hoy a mediodia170818122012
zentauroepp39726250 madrid  18 08 2017   minuto de silencio en la puerta del sol170818124456
zentauroepp39726447 gra111  vitoria  18 08 2017   concentracion en vitoria gaste170818163540
zentauroepp39726710 ftt64 berl n  alemania   18 08 2017   trabajadores de la emb170818163529

/

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Autoritats i dirigents polítics han omplert aquest divendres la plaça de Catalunya a les 12 hores en un sentit minut de silenci per expressar el seu rebuig als atacs terroristes i recordar les víctimes de l'atropellament massiu perpetrat aquest dijous a la Rambla de Barcelona.

La mobilització ha sigut presidida pel rei Felip VI, el president del Govern, Mariano Rajoy, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría; i el Govern de la Generalitat, amb el president, Carles Puigdemont, al capdavant; el vicepresident, Oriol Junqueras, i nombrosos consellers, com el de Presidència, Jordi Turull; el de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, o el d'Empresa i Coneixement, Santi Vila; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, així com representants de diverses forces polítiques, com la secretària general d'ERCMarta Rovira; el diputat republicà al Congrés, Gabriel Rufián, i els líders de les principals forces polítiques espanyoles, i entitats de la societat civil. L'acte ha acabat amb crits de "No tinc por!".

També hi han assistit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, i el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, a més dels alts comandaments de les forces de seguretat de l'Estat, com la Guàrdia Civil i la policia espanyola.

Com a representants de les principals forces polítiques, hi han assistit els líders del PSOEPedro Sánchez; de CiutadansAlbert Rivera, juntament amb el diputat al Congrés Juan Carlos Guirauta, i de PodemPablo Iglesias.

A mesura que han anat arribant les autoritats, els ciutadans els han anat rebent amb aplaudiments i pancartes amb consignes a favor de la pau i missatges com "Mai serem esclaus de la por" i llaços negres per expressar el condol per les víctimes.

El rei Felip VI, el president del Govern, el de la Generalitat i el president del PPCXavier García Albiol, han conversat informalment.

Homenatge al Congrés i a l'Ajuntament de Madrid

El Congrés dels Diputats també ha guardat aquest divendres a les dotze del migdia un minut de silenci en memòria de les víctimes mortals i els ferits que han deixat els atemptats. A la porta dels Lleons de la Cambra baixa, i amb la bandera d'Espanya a mig pal de fons, desenes de diputats han homenatjat les 13 víctimes mortals i el centenar de ferits que han deixat els atacs.

A aquest minut de silenci hi ha assistit la Mesa del Congrés al complet, encapçalada per la presidenta de la Cambra, Ana Pastor; el portaveu del PP, Rafael Hernando; el número tres del grup socialista, Rafael Simancas; el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas; el secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, i el portaveu d'ERC, Joan Tardà. També hi han anat el Defensor del Poble en funcions, Francisco Fernández Marugán, i la seva antecessora, Soledad Becerril.

Els presents han acabat el minut de silenci amb un aplaudiment per mostrar, tal com ha dit la presidenta del Congrés, el seu "suport incondicional" i transmetre'ls que "els terroristes no podran derrotar els demòcrates". "Lluitarem sempre per la vida, per la llibertat i pel respecte. Per això, lluitarem, units tots els espanyols, contra aquesta plaga que està atacant tan durament tots els estats democràtics", ha afirmat Pastor en declaracions als mitjans de comunicació.

A les portes de l'Ajuntament de Madrid també s'han concentrat les principals autoritats municipals per homenatjar les víctimes. 

Manifest al Parlament

La presidenta del ParlamentCarme Forcadell, ha llegit un manifest abans del minut de silenci en nom de tots els representants de la Cambra catalana en què expressen la seva "repulsa més enèrgica davant els brutals atemptats terroristes" de Barcelona i Cambrils.

Notícies relacionades

Forcadell ha comparegut aquest dijous juntament amb els portaveus dels grups amb representació al Parlament i els membres de la Mesa per mostrar "la unitat de les forces democràtiques en la defensa de la democràcia i en el combat per erradicar la violència".

També han expressat el seu reconeixement per la tasca dels cossos i forces de seguretat, així com pel personal sanitari i per l'actitud "humanitària i acollidora" de la societat catalana.