Junts pel Sí dilata la llei de l'1-O per evitar ja el revés del Tribunal Constitucional

El Parlament no aborda la tramitació del text per la seva "complexitat"

L'oposició critica a Forcadell el seu rol partidista a favor de l'aliança al Govern

La presidenta del Parlament ha comunicat l’ajornament fins a, almenys, la setmana que ve. / ALBERT BERTRAN / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

Ha sigut una amenaça. L’avançament de la tornada a la feina dels diputats catalans incorrent en la tan poc mediterrània agosticitat no ha servit per iniciar els tràmits de la llei del referèndum. Hi pot haver qui pensi que tot és una operació d’engany al servei de la guerra de nervis amb l’Estat, que espera expectant que el text s’obri camí per suspendre’l, via el Tribunal Constitucional (TC). Altres hi veuen més un símptoma d’improvisació, desconcert i, fins i tot, covardia. El cert és que el principal ponent juntament amb la CUP, és a dir, Junts pel Sí, ha preferit deixar passar la data.

L’ordre del dia de la Mesa del Parlament el dictamina la presidenta de la Cambra. I Carme Forcadell no va incloure ahir l’admissió a tràmit del text, que va entrar al registre al juliol. Un fet tan legal com poc habitual. Les propostes de llei dels grups són valorades per la Mesa quan es reuneix, ja sigui per permetre que segueixin el seu camí o bé per enviar-les a la paperera.

Forcadell, que va comparèixer ahir davant els mitjans per informar de l’enèsima notificació que ha rebut del TC, via Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), aquesta vegada a compte de la reforma del reglament del propi Parlament per permetre l’aprovació exprés de lleis, va afirmar que la no inclusió es deu al fet que no ho havia considerat «oportú» atesa l’enorme «complexitat» del text.

Una asseveració sorprenent ja que el text en si no sembla en excés complex ni tampoc la seva adequació al marc legal perquè, simplement, l’ignora.

Amb les coses d’aquesta manera, cal suposar que el que és complex és gestionar la suspensió del text a aquestes altures, motiu pel qual l’aliança entre PDECat i ERC, de la qual Forcadell forma part, ha preferit esquivar la qüestió com a mínim una setmana.

Forcadell, quan va recordar la situació judicial dels membres de la Mesa del Parlament (començant per ella mateixa), va donar pistes de per on neix la complexitat. «És la meva competència i ho estic valorant. A més, no hi ha ningú innocent i tots coneixem el grau de judicialització de la política catalana», va afegir la presidenta de la Cambra.

ANSIETAT DELS NO SECESSIONISTES / En la infinitat de paradoxes i situacions equívoques que és el procés, els principals indignats per no haver inclòs la llei de l’1-O han sigut els partits que s’oposen amb més vehemència al referèndum. Cal suposar que pel motiu invers que JxSí, per propiciar ja que el TC la suspengui.

C’s, PSC i PP (aquest sense representació a l’òrgan de la Cambra) van carregar durament contra Forcadell per actuar, segons opinió seva, com a corretja de transmissió de JxSí, vorejant el seu paper institucional.

«És tot un abús. L’obligació de la Mesa és valorar l’admissió a tràmit o no de qualsevol iniciativa que entri al registre. I encara més quan es tracta de la llei més important de la legislatura, s’hi estigui a favor o en contra», va explicar un dels membres no independentista de l’òrgan col·legiat del Parlament.

Notícies relacionades

JxSí i la CUP van registrar la llei a final de juliol. El president del Govern, Mariano Rajoy, va anunciar a principis de mes que la impugnaria davant el TC quan la Mesa l’admetés a tràmit i no s’esperaria a que arribés al ple de la Cambra catalana.

Per a C’s, que no s’hagi abordat la llei del referèndum és una mostra «més» de «covardia de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras». El PP, via Xavier García Albiol, va assenyalar que la no inclusió de la llei en l’ordre del dia és una altra demostració del «desconcert» en què es viu a les files secessionistes. Miquel Iceta, líder del PSC, va parlar d’«imprevisió» i va anunciar que reclamarà un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre la iniciativa sobre la consulta vinculant. Això sí, quan s’admeti a tràmit.