INTERCANVI DE DECLARACIONS

Podem nega haver demanat la dimissió a Fachin per l'1-O

La direcció estatal l'acusa de sotmetre's a la línia política de Puigdemont

Madrid descarta una destitució i confia que les bases es plantaran

undefined30189270 badalona 25 06 2015 mitin de pablo iglesias al parc del gran170403124628

undefined30189270 badalona 25 06 2015 mitin de pablo iglesias al parc del gran170403124628

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Madrid

La inquietud augmenta a Podemos per l’escalada de tensió amb el líder del partit a Catalunya, Albano Dante Fachin, pel risc que suposaria una fractura davant l’espinós horitzó de l’1-O. El desafiament del baró territorial, que fa una crida a la participació en la consulta independentista contra l’opinió de la cúpula estatal, està posant a prova la paciència de l’aparell: no es pot permetre una ingerència a Podem, però tem que l’estratègia de Fachin posi en risc el seu electorat català (bastió clau) i compliqui l’acord amb els comuns.

De moment, el pols es redobla. Fonts de la direcció nacional van desmentir a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA que el cap morat, Pablo Iglesias, i el seu secretari d’Organització, Pablo Echenique, li demanessin la dimissió al líder de Podem, tal com Fachin assegura en una entrevista a 'El País' que ha creat un ampli malestar a Madrid.

Versió oficial

«No és cert que Pablo Iglesias demanés a Albano Dante que dimitís», neguen, i insisteixen a dir que la proposta de la direcció va ser que convoqués una assemblea ciutadana (màxim òrgan) per contrastar el seu projecte polític i el seu lideratge. I recorden que aquesta fórmula ja la va fer servir el secretari general a Múrcia quan es va sentir qüestionat, va aconseguir guanyar i continua al capdavant de la formació en aquell territori.

«Que no vulguin convocar l’assemblea ciutadana completa que cada vegada més cercles li estan demanant és, per descomptat, també legítim. Ara bé, faltar a la veritat respecte del que Pablo Iglesias li va dir en una reunió privada és difícil d’explicar», plantegen fonts de la direcció estatal.

També el líder d’Anticapitalistes, l’eurodiputat Miguel Urbán, li va retreure al dirigent català que ventili el contingut d’una reunió als mitjans de comunicació i li va demanar actuar amb «responsabilitat política» per debatre amb serenitat.

Fachin, elegit el juliol del 2016 com a secretari general de Podem, no està disposat a convocar una assemblea ciutadana perquè els estatuts fixen un any i mig com a termini mínim entre congressos. Recorda que la seva posició política ha sigut ratificada per les bases (el 60% va votar a favor de la seva proposta de participar en l’1-O), encara que sigui diferent de la marcada en l’estratègia de l’estructura estatal. Es considera legitimat i no pensa fer marxa enrere.

La cúpula assumeix que la posició del líder català és «legítima» però no la comparteix i veu un risc substancial en la seva determinació. La direcció està convençuda que Fachin «ha decidit subalternitzar l’estratègia de Podem respecte de l’1-O al full de ruta de [Carles] Puigdemont».

Els dirigents estatals també recorden que el baró català va trencar a última hora l’acord per construir un nou subjecte polític amb els comuns i admeten que una contínua escalada de tensió és una situació insostenible.

Rebel·lió a les bases

Notícies relacionades

El cessament és tècnicament possible, ja que Podem no és una federació independent de Podemos, però Madrid ho descarta convençuda que no pot executar una ingerència com aquesta i menys al territori català. Desestimada aquesta opció, admeten, estan a l’expectativa d’un moviment que poguessin impulsar les bases.

Segons els estatuts, si el 30% dels cercles ho demanen, pot convocar-se una assemblea. Algunes veus han relacionat la presència de Juan Carlos Monedero a Catalunya aquest estiu amb la voluntat d’incitar una rebel·lió contra el líder de Podem i evitar que s’acusi la cúpula d’intromissió.