MINISTRE D'EXTERIORS

Dastis diu que l'1-O pot perjudicar Barcelona davant l'Agència Europea del Medicament

Assegura que "cap autoritat de cap país mostra gens de simpatia" amb el procés sobiranista

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, considera que el procés sobiranista de Catalunya i la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre poden perjudicar les opcions de Barcelona en la pugna per aconseguir la seu de l'Agència Europea del Medicament. "Encara que la pretensió de la Generalitat no tindrà èxit, no és descartable que algú, de manera indirecta, faci planar el dubte sobre el futur de Catalunya", afirma Alfonso Dastis en resposta a una pregunta sobre l'efecte del procés sobiranista en la candidatura de Barcelona per aconseguir la ubicació de l'agència.

Dastis, en una entrevista que publica el diari 'Abc', mostra el seu desig que la incertesa política de Catalunya no tingui efectes sobre les possibilitats de la capital catalana en la pugna internacional, però afegeix que "no hi ha dubte que hi ha altres candidats que poden tractar d'explotar totes les debilitats reals o percebudes". 

Suport a la candidatura

El Govern central ha mostrat el seu suport a la candidatura de Barcelona per acollir la seu de l'Agència Europea del Medicament (EMA) quan abandoni la seva ubicació actual a Londres degut a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Barcelona competeix amb 18 ciutats europees més, entre les quals hi ha Amsterdam, Dublín o Milà. La candidatura catalana, a la qual s'han adherit nombroses institucions, administracions i entitats professionals i socials, preveu que l'agència i la seva plantilla de 890 empleats s'ubiquin a la torre Glòries (antiga torre Agbar).     

En la mateixa entrevista, el ministre manifesta que, pel que percep i per les informacions de què disposa, "cap autoritat de cap país mostra gens de simpatia" per les pretensions de la Generalitat en relació amb el procés independentista. Dastis adverteix que la Generalitat segueix intentant, "de forma enganyosa, obtenir suports d'algunes organitzacions de manera que no s'adonin del que estan fent". "Però els resultats sempre han sigut negatius", subratlla.

Instruccions a les ambaixades

Notícies relacionades

Preguntat sobre si ha donat instruccions a les ambaixades perquè expliquin la posició d'Espanya de cara al referèndum independentista de l'1 d'octubre, el ministre ha assegurat que tant les ambaixades com els consolats "tenen unes instruccions permanents" per donar a conèixer "la situació, les mesures que està prenent el Govern i com la deriva en què està la Generalitat no és conforme ni a la Constitució espanyola, ni a la democràcia ni l'Estat de dret".

En aquest sentit, el titular de la cartera d'Afers Exteriors ha reconegut que els seus col·legues "alguna vegada" li pregunten sobre el que passarà a Catalunya l'1 d'octubre. "I jo els dic que no hi haurà referèndum", ha afirmat.