Milers de persones homenatgen l'etarra Del Hoyo

L'esquerra 'abertzale' lidera una marxa per denunciar la política penitenciària "d'aniquilació"

La diputada de la CUP Anna Gabriel ha desfilat al costat dels dirigents d'EH Bildu i ex-presos de la banda

zentauroepp39564314 gra242  galdakao  bizkaia   05 08 2017   manifestaci n celeb170805203640

zentauroepp39564314 gra242 galdakao bizkaia 05 08 2017 manifestaci n celeb170805203640 / Javier Zorrilla

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

Milers de persones van participar ahir a Galdakao (Biscaia) en una manifestació convocada en record del pres d’ETA Kepa del Hoyo, veí de la localitat i que va morir a la presó de Badajoz el 31 de juliol mentre practicava esport. L’esquerra 'abertzale' havia convocat diferents mobilitzacions en les últimes jornades, que van culminar amb aquesta marxa, per recordar l’etarra mort i reclamar el final de la dispersió, que consideren que respon a una «set de venjança i d’aniquilació».

La manifestació estava encapçalada per una pancarta amb el lema «Agur eta ohore Kepa» (Adeu i honor, Kepa), i en la qual també es qualificava d’«assassina» la política penitenciària. Entre els presents, també es veien cartells amb frases com «Ferms en la lluita fins a la victòria» o «Kepa, ets del poble». Entre els participants, i al costat dels líders de l’esquerra 'abertzale', hi havia la diputada de la CUP Anna Gabriel, així com el responsable de Sortu per als presos d’ETA, Antton López Ruiz, Kubati, condemnat per l’assassinat de Yoyes.

En l’acte final, una amiga del difunt i un portaveu d’Ernai, les joventuts de Sortu, van qualificar Del Hoyo de «gudari» (soldat basc), van exalçar el seu compromís amb Euskadi i van acabar amb un «Gora Kepa».

Aquest homenatge havia sigut permès pel jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno, després de rebutjar la tesi de Dignitat i Justícia  que incorria en enaltiment del terrorisme. El magistrat va emmarcar la cita en el dret a la llibertat d’expressió, encara que va ordenar a les forces de seguretat que vigilessin la marxa.

Notícies relacionades

En les hores prèvies a aquesta manifestació es van celebrar actes en record de l’etarra per tot Euskadi. A més de concentracions i cadenes humanes, una pancarta gegant va ser desplegada durant l’inici de les festes patronals de Vitòria, encara que va ser retirada posteriorment. Al costat d’un retrat de Kepa del Hoyo, a la pancarta es podia llegir «Ni una més».

El líder d’EH Bildu, Arnalgo Otegi, present en la marxa, va expressar en les últimes hores el seu «dolor» i la seva proximitat amb la família del difunt, i no va dubtar a afirmar que «l’han matat». Del Hoyo ja havia complert 20 anys de presó, d’una pena de 30, per proporcionar informació a ETA que va ser utilitzada per cometre dos atemptats mortals.