La llei de transitorietat substitueix el TC per una 'Sala de Garanties' i crea un Suprem català

La norma acordada també recupera les lleis derogades pel Constitucional

La llei de transitorietat substitueix el TC per una 'Sala de Garanties' i crea un Suprem català

DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La llei de transitorietat jurídica que preparen Junts pel Sí i la CUP preveu substituir el Tribunal Constitucional (TC) per una 'Sala de Garanties' catalana i crear un Tribunal Suprem català. Aquesta norma és la que regiria a Catalunya en el trànsit de l'autonomisme a la independència, i establiria les bases del nou Estat català, de manera que només es posaria en marxa en cas que guanyi el 'sí' en el referèndum de l'1 d'octubre.

Així ho ha certificat el diputat de la CUPBenet Salellas, en una entrevista a Europa Press, en què ha explicat que la seva formació no ha compartit la visió "gairebé sagrada" de la coalició sobiranista sobre aquesta llei, l'elaboració de la qual ha estat envoltada d'un gran secretisme, perquè no creuen que sigui 'omniresolutiva', si bé ha constatat que al llarg de la seva elaboració l'han anat redefinint.

El cupaire, i un dels ponents de la norma, ha assegurat que la llei explicita com funcionarà el procés constituent i estableix com es resoldrien en una Catalunya independent aquelles competències que ara pertanyen a l'Administració de l'Estat, però aclareix que no es tracta d'una constitució en si mateixa, precisament perquè és el procés constituent que preveuen després de l'1-O el que l'ha de dibuixar i concretar les institucions definitives.

De totes maneres, la llei ja inclou algunes de les institucions necessàries per suplir el paper de l'Estat o el poder judicial. "No es tracta de canviar el sistema judicial català, però sí de dotar-nos de les institucions necessàries per no continuar utilitzant el Tribunal Suprem (TS) de Madrid o el TC, però continuarem tenint TS i TC". El nou TS català mantindrà el mateix nom i farà de màxima institució del sistema judicial a Catalunya, i comptarà amb un espai on es debatran matèries constitucionals i de garanties de drets, és a dir, la nova 'Sala de Garanties'. "Per al Constitucional busquem una fórmula diferent perquè pensem que l'última etapa d'alguna manera ens demana canviar la nomenclatura per no reproduir una institució que ha sigut tan antidemocràtica en relació amb la sobirania de Catalunya", ha reivindicat Salellas.

La recuperació de les lleis derogades

Notícies relacionades

Salellas també ha comentat que la llei de transitorietat jurídica també recupera algunes de les lleis que han sigut derogades pel TC i que els seus impulsors consideren que feien passos importants en la conquista de drets. "La llei 24/2015, per exemple", sobre la norma de mesures urgents per afrontar emergències habitacionals i pobresa energètica que va aprovar el Parlament.

A més, el redactat de la norma també escurça els terminis perquè els estrangers puguin obtenir la nacionalitat catalana: "Redueix uns terminis que són absolutament, m'atreviria a dir, racistes que té la legislació espanyola", ha apuntat. "La república ha de ser un instrument per canviar les condicions de vida de la gent", ha dit el diputat cupaire.