EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA
JxSí i la CUP registren la llei del referèndum per la via d'urgència extraordinària
"La democràcia a Catalunya no la pararan ni Rajoy ni el Constitucional", proclama Lluís Corominas
Els dos grups no descarten utilitzar la lectura única malgrat el veto del TC i conviden els comuns a recolzar la norma
JxSí i la CUP segueixen endavant sense pausa per arribar a temps d’aprovar la llei del referèndum, condició fonamental perquè el president aprovi el corresponent decret de convocatòria i la consulta arribi a celebrar-se l’1-O. Els grups independentistes van registrar la norma ahir al Parlament pel procediment d’«urgència extraordinària», amb alguns canvis menors respecte del text que es va donar a conèixer fa un mes, com el que indica que el Govern farà una campanya per informar sobre la celebració del referèndum i «incentivar a la participació»·. Amb tot, el recorregut legal i, per tant, la polèmica política no començaran a produir-se fins que la Mesa, previsiblement el dia 16, accepti a tràmit el text amb el vot a favor de la majoria sobiranista.
En una roda de premsa després del registre de la llei, els representants de JxSí i la CUP van voler sobretot exhibir una total determinació a aprovar la norma i portar a terme el referèndum malgrat l’eventual suspensió per part del Tribunal Constitucional de la reforma del reglament del Parlament per a una tramitació exprés per lectura única amb la qual es volia aprovar el text. «La resposta a la impugnació del reglament és la presentació d’aquesta llei del referèndum per a l’autodeterminació. La democràcia a Catalunya no la pararan ni el senyor Rajoy ni el Tribunal Constitucional», va proclamar el cap de files de JxSí, Lluís Corominas. El seu grup ha deixat oberta la porta a diferents alternatives per tramitar la llei del referèndum, inclosa la desobediència al Constitucional. «Ja decidirem si optem per una altra via o seguim per la mateixa [la lectura única], si el TC s’ha extralimitat o no a l’anul·lar una cosa que té regulat el Congrés i altres assemblees legislatives», va apuntar Rovira, que va afirmar que hi ha diverses possibilitats. En tot cas, els independentistes hauran d’accelerar per arribar a temps a la consulta de l’1 d’Octubre.
Per la seva part, el diputat de la CUP Benet Salellas va mostrar el seu interès a poder aconseguir més adhesions a la llei del referèndum –fent una clara picada d’ullet a Catalunya Sí que es Pot– i va mostrar tota la «fermesa» a seguir endavant. «No deixarem de treballar, de discutir, d’afegir o d’esmenar el que sigui necessari per sumar més diputats a aquesta llei. Hi som a temps, és una llei de país», va afirmar.
El PP, a l'aguait
La tramitació per la via d’urgència extraordinària escurça tots els tràmits previs a l’aprovació de la llei. En tot cas, el registre de la normativa encara no té conseqüències a efectes pràctics, ja que només s’entén que la Cambra la comença a tramitar quan així ho diu la Mesa del Parlament. Aquest no té previst reunir-se fins al dia 16 d’agost vinent, i no és clar que en aquella reunió es decideixi tramitar la iniciativa. La Mesa està controlada per JxSí, que en té quatre dels set membres i fa valer la seva majoria, de manera que dominarà els temps de tramitació de la llei.
La diputada del PPC Andrea Levy va anticipar ahir que el seu partit actuarà de seguida si la Mesa de la Cambra tramita el text. «L’Estat de dret frenarà tots els plans dels partits independentistes amb serenitat i mesura», va afirmar. La diputada del PSC Alicia Romero va demanar a la Mesa que no admeti a tràmit el text perquè vulnera l’Estatut i la Constitució.
Temps de reacció mínim
Els temps de tramitació tant d’aquesta llei com de les tres lleis de desconnexió –la de la hisenda catalana, la de la seguretat social i la de transitorietat jurídica– no són un tema menor, ja que JxSí i la CUP ho dissenyaran perquè l’Estat tingui el mínim temps de reacció per impugnar-les.
Notícies relacionadesEl primer ple ordinari de la legislatura està previst que se celebri dimecres dia 6 de setembre, però
JxSí i la CUP tenen majoria per forçar-ne un d’extraordinari quan ho considerin oportú. Els dos partits, a més a més, han acordat deixar la presentació de la llei de transitorietat jurídica fins a finals del mes d’agost malgrat que van anunciar que ho farien abans de finalitzar el mes de juliol. La republicana Rovira no va voler donar ahir més detalls: «Estem en converses per decidir el millor moment per presentar-la, avui no serà», es va limitar a afirmar.
-
Ofert per
- La carrera a la Casa Blanca Jo voto Trump
- LA SITUACIÓ DE LA XARXA DE RODALIES Adif retarda el tall previst a l’R3 per no coincidir amb el de Tarragona
- El Govern central surt en tromba a desvincular-se de la xarxa corrupta
- CRÍTICA Una impostora en la tragèdia del Bataclan
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Avançar el rellotge Tot sobre el canvi d’hora d’octubre de 2022 a Espanya: així entrem en l’horari d’hivern
- El perdó al procés La fiscal demana indultar per malversació l’exlíder d’ERC si no se l’amnistia
- Balanç de mandat Rovira passa comptes amb Junqueras i li retreu el seu paper a l’1-O
- Tramitació parlamentària El PP es val dels lletrats del Senat per vetar la llei que beneficia etarres