EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Rajoy recorre davant el Constitucional la reforma per a la ruptura exprés

El president es mostra fort davant l'estabilitat política i la recuperació i no descarta tornar a presentar-se

Junqueras es posa al capdavant dels interventors i assumeix la responsabilitat del control setmanal de les despeses

undefined39479889 madrid 28 07 2017 rueda de prensa del presidente del gobiern170728145436

undefined39479889 madrid 28 07 2017 rueda de prensa del presidente del gobiern170728145436 / JUAN MANUEL PRATS

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

El Govern central va presentar ahir un recurs davant el Tribunal Constitucional contra la reforma del reglament del Parlament amb la qual els independentistes pretenen aprovar, en un sol dia, les anomenades lleis de desconnexió i convocar el referèndum de l’1-O. Mariano Rajoy va fer l’anunci en persona a la Moncloa, a l’inici de la tradicional roda de premsa abans de les vacances. «La societat catalana necessita que se la protegeixi d’un projecte radical i divisiu que s’intenta imposar a la brava», va afirmar.

Rajoy va explicar que l’informe del Consell d’Estat que avala la impugnació es basa en el fet que el nou Reglament de la Cambra catalana vulnera el dret de participació política de la «minoria parlamentària» reconegut a la Carta Magna. L’admissió a tràmit del recurs per part del Constitucional suposaria la suspensió de la reforma i la seva paralització a l’espera de la resolució. Aquest moment arribarà dilluns, quan està convocat el ple d’aquest òrgan de garanties.

Davant la premsa, al saló de tapissos de la Moncloa, va aparèixer un Rajoy encoratjat perquè considera que la declaració en el judici del 'cas Gürtel' li va anar molt bé, per les dades econòmiques i per haver sabut «pactar» per donar «estabilitat a Espanya». El seu gest canviava quan li tocava parlar del greu xoc entre l’Estat i la Generalitat, i aquest assumpte, a desgrat seu, va monopolitzar el torn de preguntes.

Trucada a Puigdemont

Rajoy va aprofitar la introducció de l’acte per comentar que havia parlat amb Carles Puigdemont per oferir-li ajuda en l’accident de tren a l’estació de França i va passar a donar la seva opinió sobre el desafiament independentista. «No hi haurà referèndum perquè el Tribunal ha dit que és inconstitucional i, per tant, il·legal», va proclamar. I l’Executiu ho impedirà amb «la mesura» que ofereix l’Estat de Dret, va afegir, sense donar pistes de fins on està disposat a arribar per impedir la votació.

El cap de l’Executiu va recordar que Foment del Treball i fins i tot el lletrat major del Parlament s’han manifestat en contra del camí emprès per la Generalitat. El que s’ha d’aconseguir, va assenyalar, és que Catalunya recuperi la «normalitat». Ja en el torn de preguntes, la premsa li va plantejar si està preocupat perquè el PSOE no recolzi l’aplicació del 155 ni tampoc els nous controls al Govern català, i Rajoy va respondre que té la convicció que en «el gruix de les decisions importants» el partit socialista estarà «en acord total» amb el Govern.

En aquest punt, el líder del PP va revelar que el seu Executiu ha fet «una petita aproximació» amb els socialistes sobre l’escenari a partir del 2-O, però que «no hi ha cap decisió adoptada». «No podem iniciar un altre període de quatre o cinc anys discutint si fem un referèndum o no el fem», va advertir. Pel que fa a l’anunci de desobediència que el president Puigdemont va fer en declaracions a 'Le Figaro', Rajoy va contestar simplement que això «no pot passar» en un país «civilitzat». «Si vol celebrar autonòmiques, ho pot fer; si vol liquidar la legalitat, no», va avisar. 

Junts pel Sí i la CUP firmen la norma

El recurs no va sorprendre ningú i menys la Generalitat. «Tot estava previst, seguim endavant», van assegurar fonts del Govern, informa Fidel Masreal. De fet, mentre el Consell de Ministres aprovava la impugnació, els diputats de Junts pel Sí i la CUP van firmar la llei del referèndum que dilluns portaran al registre. No obstant, no serà fins a la pròxima reunió de la Mesa, el 16 d’agost, quan el text serà acceptat a tràmit i podrà ser recorregut.

Segons la CUP, només és possible la desobediència total. Però és previsible que, per no vulnerar la probable suspensió de la reforma, s’usi algun subterfugi. Un pla b pot ser utilitzar l’article 81.3 del reglament, que inclou la possible alteració de l’ordre del dia, per introduir la llei del referèndum i tramitar-la, gràcies a l’article 105, per la via d’urgència.

A més, Oriol Junqueras va comunicar a Hisenda que ell, com a vicepresident econòmic, assumirà el control setmanal de les despeses. Va demanar que qualsevol requeriment se li faci a ell i no als interventors. A més, va aprofitar per comunicar que ja s’havia procedit a l’enviament de la informació d’aquesta setmana. Junqueras va tenir ocasió d’avançar-l’hi a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, amb qui va parlar al matí. Cap de les parts va donar detalls de la conversa.

El recurs del Govern al TC va ser recolzat pel PSOE, però els socialistes van criticar amb duresa el balanç de Rajoy, informa Juan Ruiz Sierra. «Baixi a la realitat», van demanar al líder del PP. Podem, en el mateix sentit, va acusar Rajoy d’«estar a la Lluna». Des de Ciutadans, el seu líder, Albert Rivera, va posar un «suspens» a l’Executiu en regeneració democràtica.

"Ansietat" de Sánchez

Notícies relacionades

Rajoy ja es pot posar a pensar en les vacances a Galícia. Té tranquil·litat pressupostària fins a mitjans del 2019 i la seguretat que, lligat el PNB, el PSOE i Podem no aconseguiran imposar una altra majoria al Congrés. El 'cas Gürtel', va comentar quan se li va plantejar la compareixença que sol·licita l’oposició, va esclatar fa gairebé «10 anys» i des d’aleshores ha guanyat tres eleccions generals. Déu n’hi do. Si volen que hi vagi, hi anirà, va dir, però serà «una intervenció més». A Pedro Sánchez li va suggerir que no tingui tanta «ansietat», perquè «és mala consellera».

¿S’ha plantejat repetir com a candidat? No ho va descartar, perquè treballa «amb il·lusió» i «amb ganes». Hi ha gallec per a estona, devien pensar Santamaría i María Dolores de Cospedal, que l’escoltaven en primera fila.