El Consell d'Estat veu fonaments per recórrer el reglament del Parlament

El Govern està obligat a sol·licitar aquest informe abans de presentar el recurs

Seu del Consell d’Estat a Madrid.

Seu del Consell d’Estat a Madrid. / ARXIU

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

Mariano Rajoy ja ha fet tot els passos previs obligatoris per poder recórrer la reforma del Reglament del Parlament que permetria l'aprovació exprés de la llei del referèndum i de transitorietat jurídica. Fonts del Consell d'Estat han informat que aquest òrgan consultiu ha debatut a primera hora d'aquest dijous la reforma, com li va demanar el Govern central, i veu fonaments jurídics per recórrer-la davant el Tribunal Constitucional. Així, doncs, el més probable, segons fonts de la Moncloa, és que el Consell de Ministres de demà divendres decideixi presentar el recurs.

La secció vuitena del Consell d'Estat, que s'encarrega d'estudiar les qüestions procedents de Presidència, Administracions Territorials, Exteriors i autonomia local, ha estudiat el nou Reglament i ha redactat un dictamen. Després l'ha elevat a la Comissió Permanent del Consell (en què hi ha el president, els consellers permanents i el secretari general), que ha avalat per unanimitat el text. 

Concretament aquesta institució considera que la modificació en les normes vulneren el dret de participació política en condicions d'igualtat que està reconegut en l'article 23.2 de la Constitució, segons informa l'Agència Efe. Després d'una llarga sèrie de consideracions, el dictamen enviat a la Moncloa assenyala: "Existeixen fonaments jurídics per interposar recurs d'inconstitucionalitat contra la reforma de l'apartat 2 de l'article 135 del Reglament del Parlament de Catalunya aprovada en sessió del Ple d'aquesta Cambra celebrada el 26 de juliol del 2017, per vulnerar el dret de participació política en condicions d'igualtat reconegut en l'article 23.2 de la Constitució." 

En lectura única

Notícies relacionades

El Parlament va aprovar dimecres amb els vots a favor de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP la reforma del Reglament de la Cambra. Els canvis permeten que el grup parlamentari promotor d'una proposició de llei pugui demanar que sigui tramitada pel procediment de lectura única, amb la qual cosa només caldria un únic debat en sessió plenària si així ho acordés el ple.

El Govern central va justificar la seva petició al Consell d'Estat perquè la reforma permetria aprovar les lleis d'un referèndum il·legal i va destacar la gravetat que suposa que els independentistes pretenguin fer-ho sense cap tipus de debat i sense la possibilitat de presentar-hi esmenes.