La Guàrdia Civil investiga presumptes tripijocs en la contractació d'obra per part del Govern de Mas

Gordó i Viloca suposadament repartien licitacions a empreses que posteriorment efectuaven pagaments a CDC

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Guàrdia Civil està analitzant des de fa mesos una sèrie de documents que vinculen el Govern d’Artur Mas (2011-2015) amb el repartiment il·lícit de contractes d’obra pública a canvi de comissions a l’extinta Convergència. Segons va publicar ahir 'El Español', el valor d’aquests contractes podria arribar als 500 milions, i els artífexs de les manipulacions serien l’exconseller de Justícia Germà Gordó i l’extresorer de CDC Andreu Vi-loca, tots dos imputats en el cas 3%, les indagacions dels quals són la gènesi d’aquestes noves informacions.

Fonts de la investigació han precisat a EL PERIÓDICO que per ara no s’han judicialitzat els documents que apunten a aquesta possibilitat i que aquesta acció no es portarà a terme fins que no s’aclareixi la seva credibilitat. No obstant, en el procés que s’instrueix en un jutjat del Vendrell sobre el suposat pagament de comissions del 3% a l’extinta CDC ja hi ha dades en aquest sentit. A saber: que Gordó (encara diputat però fora del PDECat i JxSí) suposadament feia de corretja de transmissió amb Andreu Viloca. I és que alguns contractes es van adjudicar a empreses que després van ser donants de fundacions vinculades a CDC, com CatDem o Fòrum Barcelona.

Segons la documentació revelada per 'El Español', dirigents de CDC van utilitzar empreses públiques de la Generalitat, com ara Gerència d’Infrastructures (GISA), per efectuar les comissions il·legals. L’Executiu de Mas va nomenar un home de confiança per ocupar la presidència de l’agència, Joan Lluís Quer, que va organitzar un sopar secret amb empresaris catalans des d’un correu extern a la Generalitat.

Modificar licitacions

Notícies relacionades

Ell mateix va impulsar el 2011 l’Oficina Tècnica d’Adjudicacions (OTA), que teòricament revisava les valoracions dels tècnics i evitava que fossin comprats per les constructores, però en realitat, sempre segons els documents aportats per l’esmentat diari, es va crear per modificar les licitacions al gust de CDC. Des d’aquesta oficina, es canviaven puntuacions i es facilitava l’obtenció de contractes públics. El màxim responsable de l’OTA, Jaume Cortasa, admet en un document que el director general d’Infraestructures, Josep Antoni Rosell, li requeria variar la puntuació d’empreses per poder manipular els resultats.

La Guàrdia Civil va interrogar fa uns dies les secretàries de Gordó, entre elles una filla de Viloca, i ahir estaven previstes les declaracions de l’exconseller i de l’extresorer convergent davant el jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Carlos Ramos, que investiga l’exdiputat. No obstant, aquestes compareixences han sigut suspeses degut a la malaltia de l’advocat que defensa el parlamentari català, cosa que no fa més que posposar un tràmit gens fàcil per als encausats. Fonts de la investigació asseguren tenir suficient informació per demostrar que les comissions a Convergència van arribar per alguns contractes no fins al 3%, sinó fins al 10% del valor total de l’obra o el servei adjudicats. El PDECat ha tret credibilitat a 'El Español' i les seves noves informacions i ha denunciat que amb elles «potser alguns volen amagar» que Mariano Rajoy compareix demà com a testimoni del 'cas Gürtel'.