EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Rajoy visita avui Catalunya en ple pols per l'1-O

El president del Govern pronunciarà un discurs en la inauguració del Parador de Lleida, a la qual no assistirà Puigdemont

Mariano Rajoy a la reunió del Cercle d’Economia a Sitges.

Mariano Rajoy a la reunió del Cercle d’Economia a Sitges. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

El president del Govern central, Mariano Rajoy, presidirà aquest dijous la inauguració del Parador Nacional de Lleida en una nova visita a Catalunya, a menys de dos mesos i mig del referèndum que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, preveu per a l'1 d'octubre. Una consulta que Rajoy sosté que no se celebrarà perquè l'Executiu central vetllarà pel compliment de la llei.

Puigdemont no estarà present en l'acte d'inauguració del parador, ubicat a l'antic convent del Roser, les obres de condicionament del qual han costat gairebé 13 milions d'euros. El president del Govern farà un recorregut per les dependències de l'edifici i pronunciarà un discurs en què s'espera que faci referència a la situació que viu Catalunya.

La visita oficial té lloc en un moment àlgid del procés, l'endemà que el Tribunal de Comptes hagi accelerat la investigacióTribunal de Comptes a l'expresident de la Generalitat Artur Mas perquè pagui el cost (5 milions d'euros) del 9-N. L'expresident va reaccionar al nou pas de l'organisme fiscalitzador amb l'afirmació que "Espanya és un Estat de no dret", mentre que l'actual cap del Govern català va parlar d'un "greu abús de l'Estat".

Rajoy viatja a Catalunya, a més, tres dies després de la renúncia per motius polítics d'Albert Batlle a la direcció dels Mossos d'Esquadra, precedida pel relleu de quatre consellers en total (Neus Munté, Meritxell Ruiz, Jordi JanéNeus MuntéMeritxell Ruiz Jordi Jané i, anteriorment, Jordi Baiget), a més del del secretari del Govern (Joan Vidal de Ciurana).

LA INCÒGNITA DE LES URNES

També aquesta setmana, dimarts, el nou portaveu del Govern, Jordi Turull, va explicar que el procediment per comprar les urnes no es presentarà fins que no "s'hagin completat" els "diversos itineraris" analitzats. No va concretar, doncs, ni com ni quan ni on tindrà lloc l'adquisició, encara que hores després el president va reiterar que l'1 d'octubre hi haurà urnes.

Precisament aquest dimecres, mentre el fiscal general de l'Estat, José Manuel Mazava advertir que es perseguirà la compra d'urnes, tant si es fa de manera pública com "encobertament", el flamant conseller d'Interior de la Generalitat, Joaquim Forn, assegurava que els Mossos "permetran" que els ciutadans votin amb "tranquil·litat" i "seguretat" l'1-O.

ELS "DELIRIS" DEL PRESIDENT

Notícies relacionades

L'última vegada que, fins ara, Rajoy s'ha referit al conflicte català va ser dissabte passat a Bilbao, on va advertir dels "deliris" de Puigdemont, que, va assegurar, són "estèrils" i no porten enlloc. El president del Govern central va contrastar l'actitud del seu homòleg català amb la predisposició al pacte que està demostrant, va dir, el 'lehendakari', Íñigo Urkullu.

La seva última visita a Catalunya va tenir lloc el 27 de maig, quan va participar a Sitges (Garraf) en les jornades anuals del Cercle d'Economia. Allà va comparar amb el 'brexit' les conseqüències del procés independentista a Catalunya i va insistir que no autoritzarà "cap referèndum". "Perquè ni puc ni vull", va dir.